| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

 


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Лондону вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику. Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити, рекао је председник Вучић.


Oпширније...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.


Oпширније...
Драги грађани Републике Србије, срећан нам Дан државности!


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.


Oпширније...
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 100.000,00 динара.

ФОРМУЛАРИ:   https://bit.ly/392NUB2


Oпширније...
Министар Селаковић упутио телеграм саучешћа поводом смрти министра спољних послова Зимбабвеа

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти министра спољних послова Републике Зимбабве Сибусиса Моја.

„Са дубоким жаљењем смо примили вест о смрти министра спољних послова Републике Зимбабве Сибусиса Моја, искреног пријатеља наше земље.

У име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име изражавам најискреније саучешће пријатељском народу Зимбабвеа, колегама у Министарству спољних послова Републике Зимбабве и породици преминулог министра спољних послова Сибусиса Моја", наводи се у телеграму шефа српске дипломатије.


Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто. Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 
Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.


Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

 Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.САОПШТЕЊЕ МСП РС: Плаћање пореза

 

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.САОПШТЕЊЕ МСП поводом 10. децембра, Међународног дана људских права

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                       

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р. Србије организују 10. Mедијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, 29. децембра 2020. године.

Због пандемије коронавируса конференција ће бити одржана путем ZOOM апликације. Тема десете Конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба у региону и дијаспори током пандемије коронавируса и да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у региону и дијаспори.

У другом делу Конференције биће представљен веб сајт УНС-а  www.umrezavanje.rs  покренут поводом десете, јубиларне Конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба у региону и дијаспори са матицом.

Заинтересовани представници удружења, медија и организација  се могу пријављивати до 17.децембра 2020.године путем електронске адресе ana.petronijevic@uns.rsКњига Жалости

Поводом смрти Његове Светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, Амбасада Републике Србије у Преторији (163, Marais Street, Brooklyn 0181) отворила је књигу жалости у периоду од 24. до 26. новембра 2020. године, од 10:00 до 14:00 часова.

Уписивање у књигу жалости може се обавити електронским путем на адресу info@srbembassy.org.za или поштом на адресу Амбасаде: P.O. Box 13026, Hatfield 0028, Pretoria.СРБИЈА КАО ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ И РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

На следећем линковима можете пронаћи корисне информације о Републици Србији као повољној дестинацији за пословање, као и инвестирање у истраживање и развој нових технологија:  Brochure “SERBIA – Emerging tech developing hub” и Брошура “Водич кроз мере подршке развоју иновативне привредеВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/

 РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о резултатима конкурсима можете пронаћи кликом овде и овде.ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Избори за посланике Народне скупштине заказани 21.06.2020. 

Републичка изборна комисија је, на седници одржаној 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, раније расписаних 4. марта 2020. године. На седници је донета и Одлука о изменама и допунама Упутства за спровођење избора за народне посланике Народнe скупштине, раније расписаних за 26. април 2020. године. С тим у вези, усвојен је нови Роковник за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних за 21. јун 2020. године. Уколико желите да гласате нa датим изборима - на гласачком месту у амбасади РС Преторија - пријаву за гласање морате поднети амбасади најкасније до 28. маја 2020. године на електронску адресу admin @srbembassy.org.za.

Захтев за гласање у иностранству

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/  могу проверити да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесу захтев за упис у ЈБС.  Након доношења решења надлежног органа о упису у ЈБС, исти се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.


Отворени гранични прелази од 22.05.2020. године

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.
Саопштење у вези са вирусом Covid 19

Препорука Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.

Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, држављани Републике Србије, у великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Републику Србији. Реч је о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима и сл.

Министарство спољних послова још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи.
 


Oпширније...
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ

На основу Одлуке о увођењу ванредног стања донете у циљу спречавања ширења вируса COVID-19 15.марта 2020.године, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане. Ова мера се не примењује на стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, као и на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица.

Држављани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Републике Италије, Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.


У складу са Одлуком Владе Републике Србије, режим привремене забране уласка у Републику Србију се не односи и на:

  • посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
  • посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
  • возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
  • посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
  • лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
  • хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.


Информација о граничним прелазима који су привремено затворени се може наћи овде.

Подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији редовно се ажурирају на референтном сајту Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије.

Корисне савете и препоруке Института за јавно здравље Србије можете наћи овде.ОГРАНИЧАВАЊЕ ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о проглашењу  болести COVID-19 и увођењем ванредног стања на територији Републике Србије Амбасада Републике Србије Преторија неће примати захтеве за визе станаца који намеравају да уђу на територију Републике Србије изузев за странце који су добили дозволу за улазак на територију Републике Србије од стране Комисије за давање дозволе за улазак на територију Републике Србије. Комисији захтеве достављају ислључиво стране дипломатске мисије, конзуларна представништва и канцеларије међународних организација акредитованих у Р. Србији вербалном нотом.

 


Oпширније...
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – прекидање радњи у спровођењу избора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поштовани суграђани,

Обавештавамо да у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи ће се наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

Сви до сада примљени захтеви за гласање остају важећи, а ДКП Преторија ће наставити да прима захтеве за упис у бирачки списак и за гласање у иностранству када се за то стекну услови.

За додатне информације и појашњења молимо да нам се слободно обратите на телефон +27 (0)12 460-5626 или на e-mail: info@srbembassy.org.za.

 С поштовањем,

 АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРЕТОРИЈИ

Obaveštenje za upis u birački spisak

Zahtev za upis u birački spisak 1

Zahtev za upis u birački spisak 2

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 14.03.2020.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести на територију Р. Србије, да, ради заштите од уношењa заразних болести на територију Р. Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, надлежни органи привремено забране, односно ограниче улазак и кретање,

и то из - провинције Хубеј (Hubei) у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Geyongsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке.  

Ове мере се неће примењивати на:

1)посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;  

3)возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4)посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;

5) лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6)хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем.  

Држављанима Р. Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије утврђених у горенаведеној тачки 4. став 1 ове Одлуке, одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, наведених у тексту Одлуке.

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија, Швајцарска).

Одлука је ступила на снагу 14.03.2020. године и остаје на снази до даљег. 

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID-19, можете се информисати на сајту Владе Републике Србије  и Министарства здравља Републике Србије.

Привремено су затворена 42 гранична прелаза Републике Србије за друмски, железнички и речни саобраћај према Мађарској, Румунији, Бугарској, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији и Босни и Херцеговини.

Списак привремено затворених граничних прелаза објављен је на сајту Министарства унутрашњих послова


Молимо да редовно пратите сва обавештења ДКП, а посебно Владе Републике Србије.

 


 

 Разговор у Фондацији Нелсона Манделе

Почетком августа 2019. године амбасадор РС у ЈАР Г. Вујичић је посетио Фондацију Н. Манделе у Јоханесбургу и имао разговор са главним извршним директором С. Хатангом о будућој сарадњи Фондације са различитим установама и институцијама у Републици Србији.

Господин С. Хатанг је обавестио о могућности да поставка путујуће изложбе Н. Манделе буде изложена и у РС и предложио објављивање у Р. Србији неке од књига о бившем јужноафричком председнику и нобеловцу Н. Мандели. Саговорник на наш предлог такође истакао спремност да посети Београд, с обзиром да је Н. Мандела 2007. године проглашен за почасног грађанина главног града Србије.Састанак са председницом Народне скупштине ЈАР

Амбасадор РС у ЈАР Г. Вујичић се почетком августа 2019. године састао са председницом Народне скупштине Јужне Африке г-дјом Т. Модисом. Током дужег пријатељског разговора дотакнуто је више тема од заједничког интереса, а саговорница је информисала да планира да током октобра 2019. допутује у Београд и присуствује планираном скупу Интерпарламентарне Уније.Посета Панафричком парламенту

 

poseta ambasador Gorana Vujicica Panafrickom parlamentu avgust 2019Амбасадор РС у ЈАР Г. Вујичић је 8. августа 2019. посетио седиште Панафричког парламента (ПАП) у близини Јоханесбурга и сусрео се са председником ПАП Р. Н. Дангом. Р.Н. Данг истакао да планира да током октобра 2019. допутује у Београд и присуствује планираном скупу Интерпарламентарне Уније. Додао да му је претходна посета Србији (новембра 2016) остала у изузетно пријатном сећању.

 Обележавање месеца Н. Манделе

Обележавање месеца Н. Манделе 2019У оквиру обележавања месеца Н. Манделе (јул 2019), МИП ЈАР је организовао посету основној школи Јан Котлоло. Ученицима су уручене донације дипкора, а присутни амбасадори, уз МИП г-дју Н. Пандор, су учествовали у кречењу једне од учионица.

У пригодном говору дјацима, МИП Н. Пандор је на прикладан начин споменула Р. Србију и српски језик, подстичући да се неки од њих определе за учење српског језика.

У одвојеном краћем разговору, амбасадор Г. Вујичић се захвалио министарки Н. Пандор на спомињању РС и српског језика, на шта је одговорила захвалношћу на подршци и редовном учешћу Амбасаде у активностима које организује МИП ЈАР.Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, можете видети на следећем линку: http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdfПружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији

Поштовани држављани, пријатељи и гости Републике Србије,

У жељи да максимално унапредимо рад и ефикасност Конзуларне службе Амбасаде Републике Србије у Преторији, а пре свега да пружимо што квалитетније услуге нашим држављанима, од 21. маја 2019. Амбасада прелази на нови систем рада заказивањем састанака у Амбасади за све врсте конзуларних услуга које ће се одржавати уторком и четвртком у тачно заказано време у периоду од 10 до 14 часова.

Заказивање се врши телефоном на бројеве: (012) 460 56 26 / 460 61 03 од понедељака до петка од 9 до 14 часова.

С поштовањем, Амбасада Републике Србије ПреторијаДАЧИЋ: „ВАЖНО ЈЕ ДА УНАПРЕДИМО КОМУНИКАЦИЈУ И РАЗМЕНУ ПОСЕТА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЛЕСОТА“

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Краљевине Лесото Лесего Мекготијем који борави у званичној посети Републици Србији.
Шефови дипломатија Србије и Лесота сагласили су се да постоји спремност за проширење сарадње и у области одбране и у међународним организацијама.
Министар Дачић је истакао да је посета министра из Лесота прва посета једног званичника те земље после дугог низа година. Подсетио је да је у октобру био у званичној посети тој држави на југу Африке.
„Две земље су географски удаљене, али их одликује блиско пријатељство још из времена Јосипа Броза Тита и Покрета несврстаних. Сарадња са Лесотом је започета 1966. године.Опширније...ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА И 100. ГОДИШЊИЦА ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
На позив амб. Божина Николића, уз учешће већег броја званица, у просторијма Резиденције амбасадора одржан је у недељу, 11.11. 2018.г. свечани пријем поводом јубиларне 100. годишњице Дана примирја, током којег је одата дужна пошта погинулима у Првом светском рату. Након што су интониране химне Јужноафричке Републике и Републике Србије, двоминутним ћутањем одата је пошта свим жртвама у овом светском оружаном сукобу, а потом су се скупу, који је отворио други секретар Александар Марковић, обратили амбасадор Б. Николић и генерални секретар Српског Савеза Африке г. Новак Перовић.

Они су, износећи низ чињеница из тог тешког али славног периода наше историје, подсетили на огромна страдања српског народа у Првом светском рату и на велику цену коју су наши преци били принуђени да плате како би очували своју слободу. Скупу се обратио и г. Добрица Ђурђевић који је, у знак почасти настрадалим српским ратницима, прочитао песму Плава гробница Милутина Бојића.СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У ЧАСТ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
У част Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, амбасадор Републике Србије у Јужноафричкој Републици г. Божин Николић приредио је свечани пријем којем су присуствовали представници дипломатског кора, високи званичници Јужноафричке Републике, као и угледни грађани који живе и раде у Преторији и Јоханесбургу. Поред Његове Светости Патријарха пријему су присуствовали и и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, јеромонах Доситеј Хиландарац, јеромонах др Амвросије (Весић), протојереј-ставрофор Драги Вешковац и отац Исајло (Марковић), старешина храма Светог Томе у Јоханесбургу.


ЈОХАНЕСБУРГ: АМБАСАДА СРБИЈЕ ОРГАНИЗОВАЛА СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ НЕЛСОНА МЕНДЕЛE
Амбасада Србије у Јужноафричкој Републици је, поводом стогодишњице рођења Нелсона Менделе, првог демократски изабраног председника ЈАР, организовала свечаност 1. октобра у Фондацији Нелсон Мендела у Јоханесбургу.
Након уводног излагања нашег амбасадора Божина Николића, на скупу су говорили многи угледни гости из дипломатског кора, као и Менделин пријатељ и адвокат Џорџ Бизос.
Амбасадор Николић уручио је пригодне захвалнице и победнички трофеј Дипломатског кошаркашког турнира представнику МИП JAP Ебрахиму Едрису, као и посебну захвалницу извршном директору Фондације Нелсон Мандела, Село Хатангу. Наша амбасада је, у јулу ове године, у Менделину част, организовала кошаркашки турнир.Уз уметнички програм на којем су наступили чланови локалне уметниче групе Аматшикетше ентертејнмент из Мидренда, гостима је послужен коктел са српском закуском.

 КРАЉЕВИНА ЛЕСОТО ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у посети Краљевини Лесото где се састао са највишим званичницима те земље.
„Са великим задовољством данас смо реализовали посету Краљевини Лесото, а она је реализована након нашег договора са заседања Генералне скупштине УН-а.
Након разговора са премијером и министром спољних послова дошли смо до ревидираног става Лесота у вези питања Косова и Метохије.
Примио сам вербалну ноту од министра спољних послова Краљевине Лесото у којој јасно стоји да Краљевина Лесото повлачи све претходне одлуке које се могу интерпретирати тако да оно признају тзв. Косово. Сматрају да је једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. године у супротности са међународним правом", нагласио је министар Дачић. Опширније...

 Министар Дачић у Темишвару на конференцији „Безбедносни изазови на Балкану"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије И. Дачић учествовао је данас у Темишвару на конференцији „Безбедносни изазови на Балкану". Министар Дачић отворио је конференцију са министром иностраних послова Румуније Теодором Малешкануом. Министар Дачић je том приликом, поред осталог, изјавио да је много "политичких доктора" који саветују Србији да се окрену будућности, а под тим мислe признавање Косова, и питао зашто не кажу Приштини да се "окрене будућности" и призна аутономију Косова у Србији. Опширније...ДАЧИЋ: „ЦИЉЕВИ КОЈЕ ЈЕ КАО ВЕЛИКИ ПРОМОТЕР МИРА ИСТИЦАО НЕЛСОН МЕНДЕЛА И САДА СУ АКТУЕЛНИ“

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Самиту о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе, који је одржан у Њујорку, уочи почетка 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација:

„Поштованa председавајућa, Екселенције, Велика ми је част да учествујем на Самиту о миру, управо овде у Њујорку, седишту Уједињених нација, посебно имајући у виду то што је он са правом посвећен Нелсону Мендели, изузетној личности и симболу борбе за праведнији свет и изнад свега, великом борцу за мир. Опширније...Конкурс за суфинансирање пројеката за регион

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.

Више информација на:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године. Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Више информација на:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Склопљен први брак у Амбасади у Преторији

 

У складу са Решењем министра спољних послова од 17.11.2016. године о врсти матичних књига и дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у иностранству у којима ће се водити матичне књиге, у Амбасади Републике Србије у Преторији је у петак 26. јануара 2018. године склопљен први брак. Први су ову могућност искористили наши држављани Марија Ковачевић и Саша Лалић.


Oпширније...
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује

К О Н К У Р С

за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години

Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике. Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

OпширнијеК О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години

Република Србија

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе

расписује

К О Н К У Р С

за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству. Општи циљ конкурса је: подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).

ОпширнијеСтупио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза заносиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 10. новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. године. На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до деведесет (90) дана од датума уласка."ВИСОК НИВО БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је, у склопу званичне посете Републици Србији, министарку одбране и војних ветерана Републике Јужна Африка Носививе Маписа-Нкакулу.
У разговору је обострано констатован висок ниво билатералних односа и исказана спремност за њихово даље јачање, који датирају из времена антиколонијалне борбе и Покрета несврстаних земаља.
Наглашен је интерес за размену посета на високом и највишем нивоу, као и интерес за сарадњу у бројним областима. Опширније...

МИНИСТАР ВУЛИН: ЈУЖНА АФРИКА ЈЕ УВЕК БИЛА УЗ СРБИЈУ
Министар одбране Александар Вулин састао се данас, у згради Старог Генералштаба, са министарком одбране и ратних ветерана Републике Јужне Африке Носивив Нолутандо Маписа-Нкакуле, где су после церемоније свечаног дочека одржали састанак.
Министар Вулин је истакао да је Србија одувек разумевала и подржавала борбу народа Јужне Африке за равноправност и људска права. Опширније ...СРПСКА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" - ЈОХАНЕСБУРГ
Срспска школа "Свети Сава" у Јоханесбургу је, поводом 230. годишњице од рођења Вука Стефановића Караџића и завршетка школске године, у сарадњи са Амбасадом, организовала пригадан програм који су успешно извели ученици 18. новембра 2017. године у резиденцији амбасадора. Присутне ученике и њихове родитеље су том приликом, поред амбасадора Б. Николића, поздравили и представници школе С. Туцаковић и В. Павловић-Мариновић, док је о значају учења матерњег језика у иностранству говорио господин Коста Бабић. Овом скупу је међу уваженим званицама, присусутвовала и Ивана Божовић из Београда, која у сарадњи са СКУД "Африка" припрема монографију о Србима на просторима Јужне Африке.


УСПЕШНО ОДРЖАНА ГОДИШЊА ЗАБАВА СКУД "АФРИКА" ПРЕД ОДЛАЗАК НА ОДМОРЕ И ШКОЛСКЕ РАСПУСТЕ
 


Српско културно уметничко друштвo „Африка“ из Јоханесбурга са успехом је организовало своју годишњу забаву у суботу 25. новембра 2017. године у Рекреативном центру у Блегарију. Током ове забаве бројне посетиоце је поздравио председник Драган Давидовић, а после тога чланови Фолклорне групе Друштва и музичари из Србије су извели пригодан културно уметнички и забавни програм.   ПОЗИВ НА ОСМУ МЕДИЈСКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Београд, 2. октобра 2017.  Удружење новинара Србије (УНС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, позивају вас на осму по реду медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону која ће бити одржана 26. октобра са почетком у 10 сати, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III).  Ове године конференција ће бити посвећена српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању.  Опширније...МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕЛСОНА МАНДЕЛЕ

Хезивју, 5. август 2017. На позив министарке Маите Нкоане-Машабане и премијера Мпумаланге Дејвида Мабузе, у оквиру активности обележавања Међународног дана Нелсона Манделе, представници дипломатских мисија акредитованих у Јужној Африци, међу којим и амбасадор Божин Николић, учествовали су у добротворној манифестацији која је организована 5. августа 2017. године у покрајини Мпумаланга.


Oпширније...
Чадеж: На јесен велики форум са привредницима Подсахарске Африке
Више од стотину привредника Јужноафричке Републике (ЈАР) и других земаља Подсахарске Африке на јесен ће допутовати у Београд, како би на великом српско- афричком пословном форуму са компанијама из Србије и региона Западног Балкана успоставили контакте и разговарали о конкретним пословним аранжманима. Одржавање форума подржали су влада и председник Јужноафричке Републике Јакоб Зума који је у својој резиденцији примио Марка Чадежа, председника ПКС, током његове радне посете Јоханесбургу. Опширније...


СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ СА АФРИЧКИМ ДРЖАВАМА

Четвртак, 25. мај 2017. - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је данас у Београду свечаном обележавању Дана Африке.

На данашњој свечаности министар Дачић посебно је истакао да је Влада Србије донела одлуку да се 25. мај установи као Дан пријатељства са народима Африке.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је Србија посвећена унапређењу сарадње са афричким државама, као и јачању политичких, економских, културних и других веза са државама и народима Африке. Опширније...ГОЈКОВИЋ И НКОДО ДАНГ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ

Мидранд, 9. мај 2017. - Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Панафричког парламента Роџером Нкодо Дангом, са којим је потписала Меморандум о разумевању између два парламента, што је први такав меморандум Народне скупштине са једном континенталном организацијом.

Гојковић и Данг сагласили су се да потписивање Меморандума о разумевању два парламента представља почетак новог облика међупарламентарне сарадње у интересу грађана, као и да очекују да ће ускоро уследити конкретни кораци у сарадњи кроз пројекте. Опширније...ГОЈКОВИЋ СЕ ОБРАТИЛА ПАНАФРИЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ И ИМАЛА НИЗ СУСРЕТА СА ПРЕДСЕДНИЦИМА ПАРЛАМЕНАТА

Мидранд, 8. мај 2017. - Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у посети Панафричком парламенту на позив председника Роџера Нкодо Данга, обратила се данас посланицима Панафричког парламента на отварању редовног пленарног заседања. Гојковић је том приликом поручила да је Србија снажно опредељена да настави да ради на свеобухватном унапређењу пријатељских односа и сарадње са Афричком унијом и земљама чланицама. Председница Народне скупштине захвалила је већини земаља чланица Афричке уније које су препознале проблем једнострано проглашене независности Косова као неприхватљив и изузетно опасан преседан који прети несагледивим последицама по светску стабилност и позвала их да истрају у таквом ставу и тиме допринесу очувању мира и стабилности у региону ЈИЕ, као и напорима које Влада Србије улаже у циљу решавања овог питања кроз непосредан дијалог. Опширније...

 ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА

Објављен је јавни позив за за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Текст јавног позива који сдаржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећем линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА СРБА ИЗ РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Текст конкурса, Смернице за подносиоце пројекта и Образац за пријаву могу се преузети на http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да ће се избори за председника Републике Србије одржати 2. априла 2017. године.
Тим поводом, обавештавају се бирачи - држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, односно у Јужноафричкој Републици или некој од следећих држава: Намибија, Боцвана, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Лесото, Свазиленд и Маурицијус, да могу посредством Амбасаде Републике Србије у Преторији, најкасније до 11. марта 2017. године, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Преторији (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria).
Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим изборима за председника Републике Србије потребно је:
1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Републике Србије у Преторији
на формулару (прилог 1) који, заједно са фотокопијом пасоша Републике Србије, треба да доставите Амбасади најкасније до 11. марта 2017. године.
2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији
Свој статус у централном Јединственом бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, можете проверити на веб сајту: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).
Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (прилог 1), молимо да нам истовремено доставите и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (прилог 2). Законом о Јединственом бирачком списку прописано је да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Попуњене и потписане формуларе за пријаву и фотокопију пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади електронском поштом на e-mail: info@srbembassy.org.za или на факс: +27 (0)12 460-6003. Молимо да пре слања проверите тачност уписаних података.
3. Да будете позвани на гласање у Амбасади у Преторији
После извршеног уписа у Јединствени бирачки списак Амбасада ће Вас обавестити о извршеном упису и упутити позив за гласање, које ће се (ако се пријави најмање 100 бирача) одржати 2. априла 2017. године од 07:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria). Молимо да у рубрици „Контакт телефон/e-mail” неизоставно упишете број телефона или e-mail ради упућивања позива за гласање.   
За додатне информације и појашњења молимо да се обратите Амбасади на тел +27 (0)12 460-5626 или на e-mail: info@srbembassy.org.za.

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРЕТОРИЈИМинистарство културе: конкурси за пројекте Срба у иностранству
Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години, као и конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2017. години. Конкурси су отворени до 28. фебруара 2017. године. Опширније...

 ЗАКЉУЧИВАЊЕ БРАКОВА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АМБАСАДИ У ПРЕТОРИЈИ

Обавештавамо да је Амбасада Републике Србије у Преторији од 17. новембра 2016. године овлашћена да води матичну књигу венчаних у коју се уписују бракови држављана Републике Србије закључени у Амбасади Републике Србије у Преторији. За ближа обавештења молимо да се обратите Амбасади.04/11/2016 - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности (Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.)


Oпширније...
ЈОХАНЕСБУРГ: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ
Српско културно-уметничко друштво "Африка" је под покровитељством Амбасаде Републике Србије организовало у суботу, 21. маја 2016. завршну манифестацију обележавања 20 година дипломатских односа наше земље и Јужноафричке Републике на нивоу амбасадора.

Свечаном скупу, одржаном у престижном у Bryanston Country Club-у, присуствовало је више од 180 угледних припадника наше дијаспоре, као и представник МСП ЈАР. Овим јубиларним поводом присутнима су се обратили председник СКУД "Африка" господин Миливоје Миловановић и амбасадор Републике Србије, Божин Николић, који је подсетио на историјат односа две земље, али и на добру сарадњу Амбасаде са културно-уметничким друштвом „Африка". Манифестација је финансирана од продаје улазница и добровољних прилога угледних чланова дијаспоре.ПРЕТОРИЈА: 20. ГОДИШЊИЦА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
Амбасада Републике Србије у Јужноафричкој Републици обележила је 19. маја 2016. двадесетогодишњицу дипломатских односа са ЈАР на нивоу амбасадора. Тим поводом, у сарадњу са МСП ЈАР одржан је пријем у меморијалном Парку слободе у Преторији, будући да су дипломатски односи успостављени 27. априла, на Дан слободе, који се у ЈАР обележава као Национални дан.

Пријему је присуствовало око 200 званица, међу којима представници Владе ЈАР, дипломатског кора, привреде, медија, српске и грчке заједнице и цркве, као и представници руске и румунске цркве. Присутнима су се обратили амбасадор Републике Србије, господин Божин Николић и Валери Рени у име Владе ЈАР.

Амбасадор  Николић је подсетио у свом говору на историјске, пријатељске везе и подршку наше државе тадашњим лидерима покрета за ослобођење, као и на допринос претходних амбасадора јачању свеукупне сарадње са ЈАР. Указао је, такође, на добре политичке односе на билатералном и мултилатералном плану, као и на напоре који се предузимају с циљем јачања привредне и сваке друге сарадње. Амбасадор је посебно истакао и одликовање, које је председник Србије Томислав Николић доделио председнику Џ. Зуми, у знак захвалности ЈАР за подршку нашим ставовима  у односу на многа питања на међународном плану.

Представница Владе ЈАР Рени захвалила се на подршци Републике Србије кандидатури њене земље за несталну чланицу СБ УН 2011/2012., као и на стипендијама у оквиру Програма „Свет у Србији". Истакла је допринос српске заједнице обогаћивању културних различитости јужноафричке нације и потврдила чврсте пријатељске везе између две државе и народа.

Током званичног програма наступио је наш виолиниста М. Миличић, док су се на видео биму смењивали кадрови Србије.

Догађај је организован захваљујући финансијској подршци појединих чланова српске заједнице у ЈАР и донацији компаније „Хемофарм".20. ГОДИШЊИЦA ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
Српско културно уметничко друшво „Африка“ ће, поводом обележавања 20. годишњице дипломатских односа на нивоу амбасадора између Републике Србије и Јужноафричке Републике, под покровитељством Амбасаде, организовати пригодну манифестацију која ће се одржати у суботу, 21. маја 2016. године са почетком у 18:00 часова у Bryanston Country Club-у у Јоханесбургу.
Током ове свечаности, поред учешћа званичника двеју земаља, у пригодном програму наступиће Поетски театар Иво Андрић из Београда са познатим извођачима - глумцима Народног позоришта у Београду Вјером Мујовић и Александром Срећковићем – Кубуром и композитором Радетом Радивојевићем, који ће извести музичко-сценски програм посвећен овом нашем славном нобеловцу.

Све додатне информације поводом овог изузетног догађаја могу се добити од СКУД „Африка“ (082-8051464).ОТВОРЕНО БИРАЧКО МЕСТО У ПРЕТОРИЈИ

Републичка изборна комисија својим Решењем од 3. априла 2016. године одлучила је да се отвoри бирачко место у Преторији за гласање за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 24. април 2016. године.
Обавештавају се сви држављани Републике Србије на јурисдикционом подручју Амбасаде, који су се пријавили за гласање, да су њихове пријаве прихваћене и да ће моћи да искористе своје изборно право.
У складу са поменутим решењем Републичке изборне комисије, бирачко место ће бити отворено у недељу, 24. априла 2016. године од 07:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде Републике Србије у Преторији, односно на адреси:  163, Marais Street, Brooklyn 0181, Hatfield 0028, Pretoria.ПРИЈАВА СРБА У ДИЈАСПОРИ ЗА ГЛАСАЊЕ ДО 2. АПРИЛА
БЕОГРАД, 29. март 2016. (Танјуг) - Срби у расејању могу до 2. априла да се пријаве дипломатско-конзуларном представништву у земљи у којој се налазе да би добили право да буду уписани у бирачки списак и гласају на предстојећим парламентарним изборима, изјавио је за Радио Београд генерални секретар МСП и заменик секретара РИК Вељко Одаловић. Одаловић је навео да ће се гласање обавити у око 20 земаља на 35 бирачких места.

Тачан број бирачких места зависиће, како је објаснио, од тога колико се људи буде пријавило, а те информације ће бити прослеђене из дипломатско-конзуларних представништава. Одаловић је напоменуо да је посебност од ступања на снагу Закона о јединственом бирачком списку тај да је процедура мало другачија, јер захтева лично присуство и попуњавање обрасца да би гласач био уписан у бирачки списак. "То није лако јер људи који се налазе расути широм земаља треба да дођу до најближег дипломатско-конзуларног представништва да се евидентирају да би били регистровани", додао је он.ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2016

 
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
П Р Е Т О Р И Ј А


СВИМ ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У РЕПУБЛИЦИ ЈУЖНОЈ АФРИЦИ,
НАМИБИЈИ, БОЦВАНИ, ЗИМБАБВЕУ, МАЛАВИЈУ, МОЗАМБИКУ, ЛЕСОТУ, СВАЗИЛЕНДУ И МАУРИЦИЈУСУ


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Председник Републике Србије Томислав Николић донео је Одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије за 24. април 2016. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије потребно је:

1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Р. Србије у Преторији

На формулару захтева за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству који, заједно са копијом пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади најкасније до 2. априлa 2016. године.

2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији

Свој статус у централном бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе, можете проверити http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем свог јединственог матичног броја грађана.

Уколико нисте уписани у бирачки списак, уз захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству  подносите истовремено и захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији.

Попуњене и потписане формуларе за пријаву и копију пасоша Републике Србије можете доставити Амбасади на факс-број (012) 460-6003 или електронском поштом на адресу: info@srbembassy.org.za

Како смо раније обавестили посредством веб сајта Амбасаде, за отварање бирачког места потребно је најмање 100 пријављених бирача и да се пријава за гласање изврши до 02. априла 2016. године.

За додатне информације молимо да се обратите Амбасади на тел (012) 460-5626. или имејл: info@srbembassy.org.za.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Божин Николић, амбасадор             КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2016. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 25. фебруара 2016. године Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Заинтересовани могу текст конкурса, обрасце за пријављивање и осталу документацију да нађу на веб страници Министарства www.kultura.gov.rs

За додатне информације у вези са конкурсом заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона +381 11 3398 026.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.
 ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ РАСПИСАО ИЗБОРЕ ЗА 24. АПРИЛ

Београд, 5. март 2016. године –Председник Србије Томислав Николић потписао указ о распуштању парламента и расписао изборе за 24. април.

Поштовани сународници,
Остваривање бирачког права је право и дужност сваког грађанина Републике Србије и могућност да својим гласом може да учествује у креирању њене будућности.
Да би посебно бирачко место било отворено у иностранству, конкретно у Амбасади Републике Србије у Преторији, потребно је да се Амбасади пријави најмање 100 држављана Србије са правом гласа, који желе своје бирачко права да искористе на том месту.
Свој статус у централном бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе, можете проверити на веб сајту http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем свог јединственог матичног броја грађана.КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ ПОГИБИЈЕ СЛУЖБЕНИКА АМБАСАДЕ РС У ЛИБИЈИ

Преторија, 21. фебруар 2016.

Поводом погибије службеника Амбасаде Републике Србије у Триполију Слађане Станковић и Јовице Степића, који су у новембру 2015. године киднаповани у Либији, у Амбасади Републике Србије у Преторији ће у понедељак 22. фебруара и у уторак 23. фебруара од 11 до 15 часова бити отворена Књига жалости.ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Преторија, 19. фебруар 2016.
Поводом Дана државности Републике Србије Амбасада је, захваљујући помоћи и разумевању Српског културно-уметничког друштва “Африка", приредила пригодну свечаност 19.о.м. у Резиденцији у Преторији, којој су присуствовали наши грађани углавном из Јоханесбурга, као и представници Министарства спољних послова Јужноафричке Републике, на челу са амбасадором М. Генгеом, директором за Источну Европу.

После интонирања химни Републике Србије и Јужноафричке Републике,  амбасадор Божин Николић је говорио о значају Дана државности у политичком, културном и историјском животу Србије. Амбасадор се посебно захвалио СКУД „Африка“, без чије помоћи пријем не би могао да буде организован због мера штедње Владе Републике Србије. Најавио је да ће поводом обележава 20. годишњице дипломатских односа Републике Србије и Јужноафричке Републике на нивоу амбасадора, почетком маја ове године бити одржан пријем којем ће присуствовати јужноафрички званичници и дипломатски представници других пријатељских влада у Преторији.
Амбасадор је обавестио да је председник Републике Србије Томислав Николић одликовао председника Јужноафричке Републике Џејкоба Зуму Орденом Републике Србије на ленти за заслуге на развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Јужноафричке Републике. Амбасадор се захвалио и надлежној дирекцији у Министарставу спољних послова на изузетној сарадњи, лично амбасадору М. Генгеу, поводом омогућавања издавања виза у Софији, а нарочито на безрезервној подршци коју је Јужноафричка Република пружила Србији у вези са захтевом тзв. “Косова” за пријем у УНЕСКО.
Вече, које је протекло у пријатној атмосфери и дружењу наших грађана, обогаћено је сплетом игара из Србије које је извело СКУД “Африка”.ПРОСЛАВЉЕНА ЦРКВЕНО ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТОГ САВЕ
Јоханесбург, 24. јануар 2016. године - Српска заједница у Јоханесбургу у организацији СПЦШО Свети Сава при храму Светог апостола Томе свечано је прославила Црквено школску славу Свети Сава. Након Свете Литургије и Молебана за почетак школске године о. Исајла Марковића, уз учешће родитеља и деце, одржана је Светосавска академија и изведен пригодан програм у коме су учествовали ученици Српске школе Свети Сава, као и фолклорне групе СКУД Африка и КУД Балкан.

Свечаности су присуствовали амбасадор Б. Николић са супругом и конзул С. Март са породицом.ПОСЕТА ЈУЖНОАФРИЧКОЈ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ
Преторија, 20. јануар 2016. Током посете Полицијској академији ЈАР у Преторији амбасадор Б. Николић је команданту Номи Бинкули (Brigadier, Commander of SAPS Academy of Tshwane Mrs. E.N. Binqula), пренео позив за учешће на 6. Међународној конференцији “Дани Арчибалда Рајса” (Београд, 10-13. март 2016) и уручио Нацрт споразума о научно-образовној сарадњи Криминалистичко-полицијске академије Р. Србије са Полицијском академијом ЈАР.
Током срдачног разговора истакнут је значај сарадње у овој области, не само ради успостављања научно-образовне сарадње у области криминалистичких студија, већ и у интересу унапређивања свеукупних билатералних односа Р. Србије и ЈАР. Командант Бинкула је изразила велико задовољство што је дошло до иницијативе од стране Р. Србије да се успостави сарадња двеју полицијских академија и, уз захвалност на позиву, изразила је спремност да присуствује Конференцији у Београду.


УСТАНОВЉЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА СА СЕДИШТЕМ У ЈОХАНЕСБУРГУ
Преторија, 14. јануар 2016. Амбасада је 14. 01.2016. организовала у Резиденцији амбасадора први припремни радни састанак српских привредника који су дугогодишњим боравком и радом у ЈАР, као и државама региона Јужне Африке, стекли репутацију успешних  и угледних пословних људи, у циљу оснивања Заједничке трговинске и индустријске коморе Републике Србије и Јужноафричке Републике са седиштем у Јоханесбургу. У складу са

пословним релацијама ЈАР, као главног трговинског партнера у САДЦ (Southern African Development Comunity), планирано је да будућа Комора, као део јужноафричког коморског система, окупља и сарађује са српским привредницима и из других држава које припадају САДЦ. Састанку је присуствовало 20-ак привредника из ЈАР, Боцване  и Лесота.
Амбасадор Б. Николић је, поздрављајући скуп, укратко информисао о политичким и економским односима са ЈАР и осталим државама акредитације. Посебно је образложио потребу за оснивањем једне овакве организације у циљу промовисања интереса српске привреде, јачања трговинских веза, повећања робне размене и подизања свеукупне привредне сарадње између Р. Србије и држава региона Јужне Африке на виши ниво.
Учесницима скупа подељен је и представљен нацрт будућег Статута Коморе у којем су разрађени циљеви њеног оснивања, детаљи у вези са чланством, дефинисањем органа Коморе и начином функционисања.
Са састанка је потекао и предлог да се у догледној будућности отворе одељења Коморе у Боцвани и на Сејшалима.
На крају састанка, после формирања Иницијативног одбора, сви учесници су потписали свечану изјаву о оснивању Заједничке привредне и индустријске коморе РС и ЈАР и потврдили своју спремност да се даље ангажују на унапређењу економских односа РС са ЈАР и регионом ЈА.У ЈОХАНЕСБУРГУ ПРОСЛАВЉЕНИ БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ
Јоханесбург, 7. јануара 2016.
Амбасадор Б. Николић са супругом и члановима дипломатског састава Амбасаде С. Март и Н. Драгић, током посете СПЦШО Св. Сава у Јоханесбургу, упутио је најискреније честитке поводом Новогодишњих и Божићних празника о. Исајлу Марковићу, парохијанима и уваженим гостима и пожелео да им најрадоснији хришћански празник и 2016. година донесу мир, здравље, љубав, благостање, личну и породичну срећу, као и међусобно поштовање, разумевање и толеранцију.


Дијаспора - значајна карика у повезивању српске привреде са иностранством
Србија има шта  да понуди нашим људима из дјаспоре и њиховим пословним партнерима у иностранству - услови за пословање и инвестирање у протеклих годину дана значајно  су унапређени, очувана је и ојачала макроеконоска стабилност, ризици смањени, а предвидивост пословног амбијента повећана, истакао је Чадеж обраћајући се представницима дијаспоре. Опширније ...

 ПОДРШКА ДАЉЕМ УНАПРЕЂЕЊУ БИЛАТЕРАЛНЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ
Заменик министра за развој малих предузећа, Елизабет Табете, у разговору са амбасадором Божином Николићем, изнела спремност за унапређење билатералне економске сарадње и најавила подршку успостављању сарадње између привредних комора ЈАР и Србије, као и оснивању Српско-јужноафричке привредне коморе са седиштем у Јоханесбургу.


СРПСКА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛА ЗАВРШЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Јоханесбург, 6. децембар 2015.

Доделом ђачких књижица, диплома и захвалница ученицима, Српска школа “Свети Сава” при Српској црквеношколској општини при храму Светог Томе у Јоханесбургу, сходно својој лепој традицији, свечано је обележила завршетак школске године.

Током свечаности, ученици основних и средњих разреда су извели пригодан програм коме су присусутвовали њихови родитељи и бројни посетиоци, које су овим поводом поздравили представници Школе, о. Исајло Марковић и амбасадор Божин Николић. Школски одбор је одлучио да нова школска године почне 15. јануара 2016. године и позива све заинтересоване родитеље да изврше благовремену пријаву и упис деце у одељењима у Јоханесбургу или Преторији.    ЈУЖНОАФРИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА ЋЕ ПОДРЖАТИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ СА СРБИЈОМ

Јоханесбург, 2. децембар 2015.                                     Председник Јужноафричке привредне коморе (SACCI) Вуси Кумало је у разговору са амбасадором Божином Николићем истакао да у билатералним економским односима између две земље постоје бројне неискоришћене привредне могућности. Господин Кумало је изнео спремност да SACCI успостави непосредне пословне односе са Привредном комором Србије ради унапређења међусобне сарадње, као и да подржи

организовање српских предузетника у Јужноафричкој Републици у циљу формирања Српско-Јужноафричке привредне коморе. Ова би Комора, како је током разговора констатовано, помогла унапређењу билатералне економске сарадње, као и наступу привреда на тржишта Републике Јужне Африке и Србије, пружала подршку српским предузећима у процесу пласмана производа, интернационализације пословних активности и дефинисања неопходних процедура приликом изласка на тржишта ЈАР и других околних земаља.

 Отворен 22. Министарски савет ОЕБС-а

Уводно обраћање председавајућег ОЕБС-у, првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању 22. Министарског савета ОЕБС-у у Београду. Опширније ...Конкурси за суфинансирање пројеката

Република Србија, Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону,  расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону (1) и матичне државе и дијаспоре (2). Конкурси су отворени до 26. новембра 2015. године. Опширније...ГК УНЕСКА ОДБИЛА ЧЛАСНТВО ТЗВ. КОСОВА

Генерална конференција Унеска није данас прихватила чланство тзв. "Косова" у тој организацији, будући да није било потребне двотрећинске већине да би се изгласао пријем.

Од 142 присутних за је гласало 92 земље, против је било 50, уздржаних је било 29. Неопходна двотрећинска већина била је 95 гласова.

 ИЗЈАВА МИНИСТРА ДАЧИЋА

Изјава првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића:

"Србија води тешку политичку и дипломатску борбу за спречавање пријема такозване Републике Косово у Унеско, борећи се не само са неистинама, неправдама и двоструким стандардима, већ и са жестоким лобирањем и притисцима спонзора косовског захтева на све земље које нису признале једнострано проглашену независност Косова да, у најмању руку, буду уздржане приликом гласања.

 МИНИСТАР ДАЧИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ УНЕСКА

Париз, среда 04. новембар 2015.

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића у генералној дебати 38. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу: 

 ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА НИКОЛИЋА

Драги пријатељи,

За неколико дана, Генерална конференција Унеско ће расправљати о томе да ли српске цркве и манастири, српска баштина, српско срце и душа на Косову и Метохији треба да буду дати под заштиту такозване "Републике Косово". Под "заштиту" оних који су исте те цркве и манастире палили и уништавали 2004. године.   Опширније...

 САРАДЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ПАНАФРИЧКИМ ПАРЛАМЕНТОМ

Преторија, Мидранд
07. октобар 2015.

Привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије Саша Март посетио је, на иницијативу домаћина, Панафрички парламент и обавио дужи разговор са председником Роџером Нкодом Дангом поводом његове предстојеће посете Народној скупштини Републике Србије која ће се обавити од 26. до 28. октобра.

Саша Март је указао на историјски значај посете имајући у виду да је ће то бити прва посета једног председника Панафичког парламента Републици Србији. Председник Роџер Нкодо Данг је рекао је да он лично, као и чланови делегације, придају посебан значај овој посети која отвара велике могућности за јачање свеукупне сарадње са афричким државама.

По завршетку састанка одржана је конференција за новинаре на којој је привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије Саша Март истакао повећани интерес наше земље за поновном активном сарадњом са партнерима из Африке са којима нас дели заједничко наслеђе несврставања и заједничка борба за мир, развој и равноправну сарадњу међу народима, зачету још на Београдској конференцији 1961. године.

У обраћању новинарима председник Панафричког парламента подвукао је значај посете Републици Србији и изнео очекивања за интернзивирањем међупарламентарне сарадње.


 СРПСКО КУД ''АФРИКА'' УЧЕСТВОВАЛО У ПРОСЛАВИ ''HERITAGE DAY''

Преторија, 24. септембар 2015.

Српско културно-уметничко друштво ”АФРИКА” са успехом је учествовало на прослави националног празника ,,Heritage Day” која је одржана 24. септембра 2015. године на специјалној позорници испред Председничке палате у Преторији. Током прославе фолклорне групе су сплетом српских игара успешно представиле део нашег културног и фолклорног наслеђа на ,,Gauteng Social Cohesion Carnival''. Наступ наших извођача представљен је и широј јавности у директном преносу националне ТВ SABC, за коју је господин М. Миловановић, председник Друштва, тим поводом дао пригодни интервју у коме је упознао гледаоце са активностима СКУД „Африка“.
На позив организатора овој прослави је присуствовао амбасадор Божин Николић са супругом, који је том приликом члановима СКУД „Африка“ упутио срдачне честитке и признања поводом изузетно успешне презентације богате српске културне и фолклорне баштине и доприноса даљем развоју традиционалног пријатељства између српског и јужноафричких народа. Амбасадор је том приликом члановима СКУД „Африка“ представио господина Сашу Марта, првог саветника, који је на дужности заменика амбасадора заменио госпођу Маргиту Лазић-Терзић, која се по истеку рока службовања у Амбасади вратила у Београд.

 ЗВАНИЧНО ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОЗАМБИКУ
Амбасадор Божин Николић је приликом боравка у Мапуту поводом предаје акредитивних писама председнику Мозамбика Филипе Њусију, у присусутву бројних држављана Републике Србије и Републике Мозамбика, државних званичника и представника дипломатског и конзуларног кора, званично отворио Конзулат РС у Мапуту на челу са почасним конзулом Џоном Качамилом.
У складу са сојим надлежностима, Конзулат ће својим активностима превасходно доприносити унапређењу пријатељских односа, развоју економске, културне и научно-техничке сарадње између Републике Србије и Републике Мозамбик.

 АМБАСАДОР Б. НИКОЛИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ Р. МОЗАМБИК Ф. ЊУСИЈУ

Мапуто, 17. септембар 2015.

Амбасадор Божин Николић предао је акредитивна писма председнику Републике Мозамбик Филипе Њусију (Filipe Jacinto Nyusi) и тиме званично постао изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Мозамбик на нерезиденцијалној основи са седиштем у Преторији.
Након свечаног интонирања химни и церемоније уручења акредитивних писама, амбасадор Николић је разговарао са председником Њусијем и његовим најближим сарадницима током којег је информисао уважене саговорнике о најважнијим спољнополитичким приоритетима Србије и могућностима јачања сарадње између две традиционално пријатељске земаље. Амбасадор Николић је истакао да ће током свог мандата наставити да, са максималном посвећеношћу, доприноси унапређењу свеукупних међудржавних односа са посебним акцентом на јачање привредне сарадње.
Председник Њуси је изразио задовољство поводом ступања на дужност амбасадора Николића, уз изражено уверење да ће се досадашњи односи и успешна сарадња и даље развијати и унапређивати.ЧЕСТИТKE ЂОКОВИЋУ ПОВОДОМ ОСВАЈАЊA ОТВОРЕНОГ ПРВЕНСТВА САД
Ђоковић је победом над Роџером Федерером са 3:1 у сетовима, после три сата и 20 минута игре, освојио свој други Ју-Ес опен, а 10. гренд слем у каријери. Први тенисер света ове године је освојио три гренд слема: Мелбурн, Вимблдон и Њујорк, а играо је и у финалу Роланд Гароса. Тим поводом међу бројним честиткама Новаку Ђуковићу су и оне које је у име СКУД Африка упутио М. Миловановић, председник Друштва.


САСТАНАК ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА И МИНИСТРА ДАЧИЋА
Његова светост патријарх српски Иринеј примио је данас, 13. августа 2015. године, првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивицу Дачића и амбасадора Србије при Унеску проф. др Дарка Танасковића. Опширније...

 ДАЧИЋ: КОСОВО НИЈЕ ПРОШЛО КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ПРИЈАВУ У УНЕСKО
БЕОГРАД 1 Август 2015 (Танјуг) Косово није прошло квалификације да може да се пријави за чланство у УНЕСКО-у, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је позвао све друге институције у Србији да се укључе у борбу против пријема Приштине у ту међународну организацију. Опширније...

 СРБИЈА ПОЗВАНА НА 4. НЕЛСОН МАНДЕЛА МАРАТОН

Организатори 4. Нелсон Мандела маратона (Фондацијa Нелсон Мандела и општине у провинцији Ква-Зулу Натал) који ће се одржати 30.08.2015. године, изразили спремност за успоствљање сарадње са Београдом и организаторима Београдског маратона. Непосредни организатор маратона градоначелник општине Умгунгундлову г. Јусуф Бамђи је, у разговору са амбасадором Божином Николићем, изнео очекивање да ће Србија учествовати на маратону и да ће то бити прилика за размену искустава и успостављање партнерства.

 САСТАНАК АМБАСАДОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПАНАФРИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

Мидренд, 27. јул 2015.

Током састанка са Роџером Нкодо Дангом, председником Панафричког парламента, амбасадор Божин Николић је пренео честитке Маје Гојковић, председнице Народне скупштине Републике Србије, поводом његовог избора на ову одговорну функцију, као и позив да посети Републику Србију.

Председник Р. Н. Данг је, захваљујући на честиткама и позиву председнице М. Гојковић, изнео да са задовољством прихвата позив и да ће настојати да током наредног периода са делегацијом Панафричког парламента посети Републику Србију. 

 ТУРИСТИЧКА ПОНУДА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ЈУЖНОАФРИЧКОЈ ЈАВНОСТИ

Pretoria News Weekend је у свом викенд издању донела туристички прилог познатог британског туристичког оператера The Independent Traveller у коме је, под насловом LIVING IS EASY IN SERBIAN SUMMER, представљена богата туристичка понуда Републике Србије, а нарочито Града Београда.

Поред осталог, The Independent Traveller је понудио дводневни програм посете Београду, који обухвата обиласке његових најзначајнијих знаменитости.


МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕЛСОНА МАНДЕЛЕ
Винтерфелдт – Совето, 17. и 18. јул 2015. - Сваке године 18. јула, Јужноафричка Република и међународна заједница организују у Манделину част пригодне хуманитарне манифестације у којима учествују и дипломатски представници, који су ове године са министарком спољних послова М. Нкоана-Машабане посетили Дом за напуштену децу Ја Бана у Винтерфелдту. Овим поводом, амбасадор Божин Николић је, као и остали дипломатски представници, уручио скромну хуманитарну помоћ и током наредног дана посетио Манделину кућу у Совету. 


САСТАНАК МИНИСТРА ДАЧИЋА СА ПРЕДСЕДАВАЈУЋОМ КОМИСИЈИ АФРИЧКЕ УНИЈЕ

Београд, 27-30. јун 2015.

На позив првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића у посети Србији борави др Нкосазана Дламини-Зума, председавајућа Комисији Афричке уније. Након састанка, министар Дачић је истакао да је у питању посета највишег нивоа у историји односа наше земље и Афричке уније, која представља резултат вишегодишњег учешћа делегација Републике Србије на Самитима Афричке уније, те унапређења укупне сарадње наше земље са Комисијом АУ и земљама чланицама. 

Током вишедневне посете Републици Србији уваженог представника Афричке Уније др Н. Дламини-Зуму примили су председник Републике Србије Томислав Николић, председник Владе Републике Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић.УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА

Влада Републике Србије на седници одржаној 18. јуна 2015. године усвојила је Одлуку о укидању виза за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина, који ће од 30. јуна 2015, на основу свих врста путних исправа, осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, моћи без виза да улазе у Републику Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима ("Службени гласник РС" број 97/08), и да бораве најдуже 90 дана у периоду од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.ПОШТА СРБИЈЕ, ПРЕНОС НОВЦА СА ИНОСТРАНСТВОМ

Обавештавамо да је Пошта Србије увела услугу преноса новца са иностранством, која је намењена нашим грађанима који живе или бораве у иностранству. Више информација о предностима ових услуга можете погледати овде.

 ЗНАЧАЈНО ИСКУСТВО ЛЕКАРА ИЗ ДИЈАСПОРЕ ЗА ЗДРАВСТВО У СРБИЈИ

Београд, 19. јун 2015.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да би искуство лекара из дијаспоре могло да помогне колегама у Србији у развоју медицине, како би се унапредио здравствени систем и побољшао квалитет услуга за пацијенте.  Опширније...У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОЧАСНИХ КОНЗУЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 13. јун 2015.

 

На позив првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, 13. јуна 2015. године, у Београду је одржана прва Конференција почасних конзула Републике Србије. На конференцији је учествовало 34 од укупно 72 почасна конзула Републике Србије у иностранству, међу којим и господин Џон Качамила, почасни конзул Републике Србије у Мозамбику.

Опширније...

 МИНИСТАР ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ЗАМЕНИКОМ ПРЕДСЕДНИКА КОМИСИЈЕ АФРИЧКЕ УНИЈЕ

Јоханесбург, 11. јун 2015.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас на маргинама 27. редовног заседања Извршног савета Афричке уније са замеником председника Комисије Афричке уније Ерастусом Мвенчом.

У разговору истакнута је обострана жеља за побољшањем сарадње, како са Афричком унијом, тако и са земљама чланицама. Економска сарадња је апострофирана као поље на коме је могуће унапредити сарадњу. Изражена је спремност да се потпише Меморандум о економској сарадњи између Владе Србије и Комисије Афричке уније 27. јуна, приликом посете Србији председавајуће Комисији Афричке уније Нкосазане Дламини-Зуме.

Опширније...КОНКУРС МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја  Републике Србије расписало конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству. Детаље конкурса можете погледати овде.ОТВАРАЊЕ КОНЗУЛАТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МАПУТУ

Преторија, 3. јун 2015.

Почасни конзул Републике Србије у Републици Мозамбик господин Џон В. Качамила (Sr. John William Kachamila) посетио је Амбасаду Републике Србије у Преторији. Током срдачног разговора са амбасадором Божином Николићем размотрене су могућности даљег унапређења односа са Републиком Мозамбик. Такође, договорено је да се Конзулат Републике Србије у Мапуту свечано отвори током прве предстојеће посете амбасадора Републици Мозамбик.
 ПОЧАСТ ПАЛИМ БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ И ОДБРАНУ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Преторија, 31.05.2015.

У Преторији у Парку слободе одржан је свечани Годишњи комеморативни скуп посвећен палим борцима за слободу и одбрану Јужноафричке Републике у периоду од 1912. године, који је организовао Савет организација војних ветерана ЈАР, кровне ветеранске организације у Јужноафричкој Републици.
Свечаној церемонији присуствовала је министар одбране и војних ветерана ЈАР госпођа Носививе Маписа-Нкакула. Том приликом, поред министра госпође Маписа-Нкакуле и других јужноафричких званичника, венце и цвеће је положило више амбасадора и војних аташеа, међу којима и амбасадор Божин Николић.
 Међународно присуство неопходно и даље на КиМ, поручио министар Дачић након седнице СБ УН

Њујорк, 26. мај 2015.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на данашњој седници Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а.

Након седнице шеф српске дипломатије истакао је да је за Србију веома важно да Савет безбедности УН-а стално и континуирано прати развој ситуације на Косову и Метохији, да се Србија залаже да се задржи институција тромесечног извештавања, иако се неке земље залажу да то буде два пута годишње, а не четири пута.

Опширније ...ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА СКУД "АФРИКА"

Јоханесбург, 22. мај 2015.

Српско културно-уметничко друштво "Африка" одржало је 22. маја о.г. редовну годишњу Скупштину у Јоханесбургу. Управни одбор, подносећи извештаје о раду и финансијском пословању, известио је бројне чланове да су током протекле године остварени запажени разултати и планиране активности, као и да је Друштво остварило позитиван финансијски резултат о чему говори извештај овлашћених ревизора. Током наредног периода Друштво ће, како је нагласио председник М. Миловановић, посебну пажњу посветити младима и унапређењу сарад