| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

   AMБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
   Aдреса:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Локација Aмбасаде / Mапа (Google)

   Телефони: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Факс:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Веб-сајт: www.pretoria.mfa.gov.rs

 

Празници

Kонзуларна надлежност

 
Почасни конзули Радно време Конзуларног одељења:  
  уторком и четвртком од 10:00 до 14:00  

ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У ЈАР

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Преторији ће од 21.07.2020.г. ће обновити рад и до даљег примати само хитне и неодложне захтеве.

Странке ће се примати уторком и четвртком од 10:00 до 14:00 часова.

ОБАВЕШТАВАМО ДА ЈЕ ЗА СВЕ КОНЗУЛАРНЕ РАДЊЕ ОБАВЕЗНО ПРЕТХОДНО ЗАКАЗАТИ ТЕРМИН

У заказаном термину у конзуларно одељење ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Пратња је изузетно могућа и дозвољена малолетној деци, лицима лишеним пословне способности, као и инвалидима који се не могу кретати без пратње. Лица која немају заказан термин, неће бити у могућности да уђу у простор Амбасаде.

Приликом доласка у заказан термин, неопходно је да сва лица носе заштитну маску и одговарајуће рукавице, уз обавезно држање прописаног одстојања од 1,5 метара. У супротном неће бити примљени.

Скрећемо пажњу да ће предност приликом подношења захтева за замену пасоша имати лица којима су пасоши истекли у периоду јануар-јун 2020. године.

Како бисте заказали термин пријема потребно је да пошаљете захтев електронским путем на имејл адресу:  info@ srbembassy.org.za и admin@ srbembassy.org.za  са следећим подацима:

- Ваше име и презиме

- Врста захтева (нпр. захтев за путну исправу, пријем у држављанство, пријаву детета, додатну информацију, преузимање пасоша, оверу пуномоћја, пријаву брака и др.)

- У случају овлашћења, ворд документ који желите да оверите

- Kопију личне исправе (пасоша РС)

- Контакт телефон и валидан е-маил

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Преторији ће вас потом обавестити када постоји слободан термин.

Узимајући у обзир све околности, можемо примити ограничен број захтева по принципу заказивања, како би се успешно примениле мере социјалног дистанцирања и непосредни контакт смањио на минимум.

Напомена: Молимо странке да поштују заказане термине. Уколико дође до кашњења, странка ће свакако бити примљена и услужена, али када последњој заказаној странци тог дана буде пружена услуга.

Молимо за разумевање и стрпљење до потпуне нормализације рада.

 


 
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Избори за посланике Народне скупштине заказани 21.06.2020. 

Републичка изборна комисија је, на седници одржаној 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, раније расписаних 4. марта 2020. године. На седници је донета и Одлука о изменама и допунама Упутства за спровођење избора за народне посланике Народнe скупштине, раније расписаних за 26. април 2020. године. С тим у вези, усвојен је нови Роковник за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних за 21. јун 2020. године. Уколико желите да гласате нa датим изборима - на гласачком месту у амбасади РС Преторија - пријаву за гласање морате поднети амбасади најкасније до 28. маја 2020. године на електронску адресу admin @srbembassy.org.za.

Захтев за гласање у иностранству

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/  могу проверити да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесу захтев за упис у ЈБС.  Након доношења решења надлежног органа о упису у ЈБС, исти се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.


Отворени гранични прелази од 22.05.2020. године

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.Саопштење у вези са вирусом Covid 19

Препорука Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.

Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, држављани Републике Србије, у великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Републику Србији. Реч је о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима и сл.

Министарство спољних послова још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи.
 

Oпширније...
 
 
СРБИЈА КАО ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ И РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

На следећем линковима можете пронаћи корисне информације о Републици Србији као повољној дестинацији за пословање, као и инвестирање у истраживање и развој нових технологија:  Brochure “SERBIA – Emerging tech developing hub” и Брошура “Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде


ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/

 


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о резултатима конкурсима можете пронаћи кликом овде и овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова