| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт:
   АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
   Адреса:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria
   Локација/Мапа
   Телефони: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Факс:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Веб сајт: www.pretoria.mfa.gov.rs
 
Празници   Конзуларна надлежност
Почасни конзули    Рад Конзуларног одељења са сатранкама:
  уторком и четвртком од 10:00 до 14:00

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ
ПОГОДНОСТИ ЗА УЛАГАЊА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ


 


 
ПОДСЕЋАЊЕ

ПРЕ ВИШЕ ОД ОСАМ ГОДИНА НЕЛСОН МАНДЕЛА ПРОГЛАШЕН ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА БЕОГРАДА

Нелсон Мaндела, бивши председник Јужноафричке Републике и осведочени борац за слободу, 17. априла 2008. године проглашен је за почасног грађанина Београда. Нелсон Мaндела, за кога академик Дејан Медаковић рече "да је преображен у неугасиву светлост неукротиве људске наде" био је први државник који је после 22 године добио ово признање.

НАЈАВА ДОГАЂАЈА


 
 
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА

Објављен је јавни позив за за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Текст јавног позива који сдаржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећем линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА СРБА ИЗ РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Текст конкурса, Смернице за подносиоце пројекта и Образац за пријаву могу се преузети на http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да ће се избори за председника Републике Србије одржати 2. априла 2017. године.
Тим поводом, обавештавају се бирачи - држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, односно у Јужноафричкој Републици или некој од следећих држава: Намибија, Боцвана, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Лесото, Свазиленд и Маурицијус, да могу посредством Амбасаде Републике Србије у Преторији, најкасније до 11. марта 2017. године, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Преторији (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria).
Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим изборима за председника Републике Србије потребно је:
1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Републике Србије у Преторији
на формулару (прилог 1) који, заједно са фотокопијом пасоша Републике Србије, треба да доставите Амбасади најкасније до 11. марта 2017. године.
2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији
Свој статус у централном Јединственом бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, можете проверити на веб сајту: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).
Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (прилог 1), молимо да нам истовремено доставите и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (прилог 2). Законом о Јединственом бирачком списку прописано је да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Попуњене и потписане формуларе за пријаву и фотокопију пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади електронском поштом на e-mail: info@srbembassy.org.za или на факс: +27 (0)12 460-6003. Молимо да пре слања проверите тачност уписаних података.
3. Да будете позвани на гласање у Амбасади у Преторији
После извршеног уписа у Јединствени бирачки списак Амбасада ће Вас обавестити о извршеном упису и упутити позив за гласање, које ће се (ако се пријави најмање 100 бирача) одржати 2. априла 2017. године од 07:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria). Молимо да у рубрици „Контакт телефон/e-mail” неизоставно упишете број телефона или e-mail ради упућивања позива за гласање.   
За додатне информације и појашњења молимо да се обратите Амбасади на тел +27 (0)12 460-5626 или на e-mail: info@srbembassy.org.za.

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРЕТОРИЈИ


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова