| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

   AMБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
   Aдреса:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Локација Aмбасаде / Mапа (Google)

   Телефони: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Факс:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Веб-сајт: www.pretoria.mfa.gov.rs

 

Празници

Kонзуларна надлежност

 
Почасни конзули Радно време Конзуларног одељења:  
  уторком и четвртком од 10:00 до 14:00  

ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У ЈАР

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Преторији ће од 21.07.2020.г. ће обновити рад и до даљег примати само хитне и неодложне захтеве.

Странке ће се примати уторком и четвртком од 10:00 до 14:00 часова.

ОБАВЕШТАВАМО ДА ЈЕ ЗА СВЕ КОНЗУЛАРНЕ РАДЊЕ ОБАВЕЗНО ПРЕТХОДНО ЗАКАЗАТИ ТЕРМИН

У заказаном термину у конзуларно одељење ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу. Пратња је изузетно могућа и дозвољена малолетној деци, лицима лишеним пословне способности, као и инвалидима који се не могу кретати без пратње. Лица која немају заказан термин, неће бити у могућности да уђу у простор Амбасаде.

Приликом доласка у заказан термин, неопходно је да сва лица носе заштитну маску и одговарајуће рукавице, уз обавезно држање прописаног одстојања од 1,5 метара. У супротном неће бити примљени.

Скрећемо пажњу да ће предност приликом подношења захтева за замену пасоша имати лица којима су пасоши истекли у периоду јануар-јун 2020. године.

Како бисте заказали термин пријема потребно је да пошаљете захтев електронским путем на имејл адресу:  info@ srbembassy.org.za и admin@ srbembassy.org.za  са следећим подацима:

- Ваше име и презиме

- Врста захтева (нпр. захтев за путну исправу, пријем у држављанство, пријаву детета, додатну информацију, преузимање пасоша, оверу пуномоћја, пријаву брака и др.)

- У случају овлашћења, ворд документ који желите да оверите

- Kопију личне исправе (пасоша РС)

- Контакт телефон и валидан е-маил

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Преторији ће вас потом обавестити када постоји слободан термин.

Узимајући у обзир све околности, можемо примити ограничен број захтева по принципу заказивања, како би се успешно примениле мере социјалног дистанцирања и непосредни контакт смањио на минимум.

Напомена: Молимо странке да поштују заказане термине. Уколико дође до кашњења, странка ће свакако бити примљена и услужена, али када последњој заказаној странци тог дана буде пружена услуга.

Молимо за разумевање и стрпљење до потпуне нормализације рада.

 


 
Пружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији

Поштовани држављани, пријатељи и гости Републике Србије,

У жељи да максимално унапредимо рад и ефикасност Конзуларне службе Амбасаде Републике Србије у Преторији, а пре свега да пружимо што квалитетније услуге нашим држављанима, од 21. маја 2019. Амбасада прелази на нови систем рада заказивањем састанака у Амбасади за све врсте конзуларних услуга које ће се одржавати уторком и четвртком у тачно заказано време у периоду од 10 до 14 часова.

Заказивање се врши телефоном на бројеве: (012) 460 56 26 / 460 61 03 од понедељака до петка од 9 до 14 часова.

С поштовањем, Амбасада Републике Србије Преторија


 
 
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

 

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова