| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

   AMБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
   Aдреса:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Локација Aмбасаде / Mапа (Google)

   Телефони: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Факс:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Веб-сај: www.pretoria.mfa.gov.rs

 

Празници

Kонзуларна надлежност

 
Почасни конзули Радно време Конзуларног одељења:  
  уторком и четвртком од 10:00 до 14:00  
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ    

Неопходно је да држављани Р. Србије који су се у ЈАР, Боцвани, Намибији, Мозамбику, Зимбабвеу, Есватинију, Лесоту, Малавију и Маурицијусус затекли туристички или путем другог привременог кратког боравка, и морају да се врате у Р. Србију, на е-мејл адресу konzul@ srbembassy.org.za са назнаком „ПРЕВОЗ ДО СРБИЈЕ“ пошаљу следеће податке: име и презиме, година живота, пол, ЈМБГ, боравак у иностранству (место), контакт телефон, мејл адреса, пребивалиште у Србији (град).

Напомињемо да се наведено не односи се на држављане Р.Србије са регулисаним или сталним боравком у горе поменутим државама за које важи препорука Владе Републике Србије да се уздрже од путовања тј. доласка у РС.

top

 

 

 

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Амбасада ће од 18. марта 2020. пружати конзуларне услуге искључиво у случајевима изузетне хитности - смртни случајеви, издавање пасоша или путног листа ради путовања из неодложних медицинских разлога или лечења у иностранству или Србији, као и другог оправданог разлога као што су повреде и рањавање опасне по живот и лишавања слободе (хапшења). С тим у вези, имајући у виду ванредно стање у Републици Србији и ЈАР, молимо да не долазите у Амбасаду до укидања ванредног стања, самим тим, побољшања епидемиолошке ситуације.
Сви термини за пасоше, овере, држављански статус Р. Србије, потврде и др. отказују се до даљњег. 
Респиратори неопходни здраственом систему Р. Србије

Поштовани држављани Р. Србије актуелна и врло непредвидива ситуација по питању пандемије коронавируса у Србији је све озбиљнија. Из дана у дан број људи који су оболели расте. У складу са све већим потребама нашег медицинског сектора за медицибнским респираторима молимо за вашу помоћ. Ови механички вентилатори су тренутно најнеопходнија медицинска опрема за спасавање живота. Уколико сте у стању да преко својих контаката у иностранству обезбедите донацију или могућност куповине респиратора за потребе РС, према списку у прилогу, молимо да нам се хитно јавите.

 Амбасада РС Преторија

Oпширније...
Саопштење у вези са вирусом Covid 19

Препорука Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.

Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, држављани Републике Србије, у великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Републику Србији. Реч је о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима и сл.

Министарство спољних послова још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи.
 

Oпширније...
 
 
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 14.03.2020.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести на територију Р. Србије, да, ради заштите од уношењa заразних болести на територију Р. Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, надлежни органи привремено забране, односно ограниче улазак и кретање,

и то из - провинције Хубеј (Hubei) у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Geyongsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке.  

Ове мере се неће примењивати на:

1)посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;  

3)возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4)посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;

5) лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6)хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем.  

Држављанима Р. Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије утврђених у горенаведеној тачки 4. став 1 ове Одлуке, одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, наведених у тексту Одлуке.

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија, Швајцарска).

Одлука је ступила на снагу 14.03.2020. године и остаје на снази до даљег. 

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID-19, можете се информисати на сајту Владе Републике Србије  и Министарства здравља Републике Србије.

Привремено су затворена 42 гранична прелаза Републике Србије за друмски, железнички и речни саобраћај према Мађарској, Румунији, Бугарској, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији и Босни и Херцеговини.

Списак привремено затворених граничних прелаза објављен је на сајту Министарства унутрашњих послова


Молимо да редовно пратите сва обавештења ДКП, а посебно Владе Републике Србије.

 


 

 


Разговор у Фондацији Нелсона Манделе

Почетком августа 2019. године амбасадор РС у ЈАР Г. Вујичић је посетио Фондацију Н. Манделе у Јоханесбургу и имао разговор са главним извршним директором С. Хатангом о будућој сарадњи Фондације са различитим установама и институцијама у Републици Србији.

Господин С. Хатанг је обавестио о могућности да поставка путујуће изложбе Н. Манделе буде изложена и у РС и предложио објављивање у Р. Србији неке од књига о бившем јужноафричком председнику и нобеловцу Н. Мандели. Саговорник на наш предлог такође истакао спремност да посети Београд, с обзиром да је Н. Мандела 2007. године проглашен за почасног грађанина главног града Србије.


Састанак са председницом Народне скупштине ЈАР

Амбасадор РС у ЈАР Г. Вујичић се почетком августа 2019. године састао са председницом Народне скупштине Јужне Африке г-дјом Т. Модисом. Током дужег пријатељског разговора дотакнуто је више тема од заједничког интереса, а саговорница је информисала да планира да током октобра 2019. допутује у Београд и присуствује планираном скупу Интерпарламентарне Уније.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова