Printer Friendly Version Selaković sa predsednikom i premijerkom Namibije o jačanju bilateralnih odnosa @ 26 August 2021 10:11 AM

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom i konstatovao da naše dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Šef srpske diplomatije je tom prilikom istakao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou.

Selaković je izrazio zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakavši da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, a ministar Selaković je poručio da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent, i da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija…. 

Ministar Selaković je obavestio predsednika Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izrazivši očekivanje da će gost Srbije tom prilikom biti i šefica diplomatije Namibije.

Ministar Selaković se, takođe, danas sastao i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom, sa kojom je razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa za dve države.

Selaković je sagovornici preneo žaljenje Srbije i njenih građana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija virusa korona, i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u ovoj prijateljskoj afričkoj zemlji. 

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost zbog srpske donacije u vakcina.

Ministar Selaković je sa najvišim zvaničnicima Namibije razgovarao i o programu „Svet u Srbiji“ u okviru kojeg u našoj zemlji studiraju i mladi iz Afrike, podsetivši da je u prošlosti veliki broj studenata sa afričkog kontinenta stekao visoko obrazovanje u Beogradu.

21. Aug 2021.