Printer Friendly Version OBELEŽEN DAN PRIMIRJA I 100. GODIŠNЈICA ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA @ 20 November 2018 01:59 PM
Na poziv amb. Božina Nikolića, uz učešće većeg broja zvanica, u prostorijma Rezidencije ambasadora održan je u nedelju, 11.11. 2018.g. svečani prijem povodom jubilarne 100. godišnjice Dana primirja, tokom kojeg je odata dužna pošta poginulima u Prvom svetskom ratu. Nakon što su intonirane himne Južnoafričke Republike i Republike Srbije, dvominutnim ćutanjem odata je pošta svim žrtvama u ovom svetskom oružanom sukobu, a potom su se skupu, koji je otvorio drugi sekretar Aleksandar Marković, obratili ambasador B. Nikolić i generalni sekretar Srpskog Saveza Afrike g. Novak Perović.

Oni su, iznoseći niz činjenica iz tog teškog ali slavnog perioda naše istorije, podsetili na ogromna stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i na veliku cenu koju su naši preci bili prinuđeni da plate kako bi očuvali svoju slobodu. Skupu se obratio i g. Dobrica Đurđević koji je, u znak počasti nastradalim srpskim ratnicima, pročitao pesmu Plava grobnica Milutina Bojića.