Printer Friendly Version RASPISANI PREDSEDNIČKI IZBORI – OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE @ 3 March 2017 05:31 PM

O B A V E Š T E NJ E
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavamo da će se izbori za predsednika Republike Srbije održati 2. aprila 2017. godine.
Tim povodom, obaveštavaju se birači - državljani Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, odnosno u Južnoafričkoj Republici ili nekoj od sledećih država: Namibija, Bocvana, Zimbabve, Malavi, Mozambik, Lesoto, Svazilend i Mauricijus, da mogu posredstvom Ambasade Republike Srbije u Pretoriji, najkasnije do 11. marta 2017. godine, podneti zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim predsedničkim izborima glasati u inostranstvu, odnosno u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria).
Da biste ostvarili svoje biračko pravo i glasali na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije potrebno je:
1. Da se prijavite za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji
na formularu (prilog 1) koji, zajedno sa fotokopijom pasoša Republike Srbije, treba da dostavite Ambasadi najkasnije do 11. marta 2017. godine.
2. Da budete upisani u Jedinstveni birački spisak u Srbiji
Svoj status u centralnom Jedinstvenom biračkom spisku, koji vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, možete proveriti na veb sajtu: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG).
Ukoliko niste upisani u Jedinstveni birački spisak, uz zahtev za glasanje u inostranstvu (prilog 1), molimo da nam istovremeno dostavite i zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak (prilog 2). Zakonom o Jedinstvenom biračkom spisku propisano je da se birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje u birački spisak prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno prema poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Popunjene i potpisane formulare za prijavu i fotokopiju pasoša Republike Srbije treba dostaviti Ambasadi elektronskom poštom na e-mail: info@srbembassy.org.za ili na faks: +27 (0)12 460-6003. Molimo da pre slanja proverite tačnost upisanih podataka.
3. Da budete pozvani na glasanje u Ambasadi u Pretoriji
Posle izvršenog upisa u Jedinstveni birački spisak Ambasada će Vas obavestiti o izvršenom upisu i uputiti poziv za glasanje, koje će se (ako se prijavi najmanje 100 birača) održati 2. aprila 2017. godine od 07:00 do 20:00 časova u prostorijama Ambasade (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria). Molimo da u rubrici „Kontakt telefon/e-mail” neizostavno upišete broj telefona ili e-mail radi upućivanja poziva za glasanje.  
Za dodatne informacije i pojašnjenja molimo da se obratite Ambasadi na tel +27 (0)12 460-5626 ili na e-mail: info@srbembassy.org.za.

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U PRETORIJI