Printer Friendly Version РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ @ 3 March 2017 12:00 PM

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да ће се избори за председника Републике Србије одржати 2. априла 2017. године.
Тим поводом, обавештавају се бирачи - држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, односно у Јужноафричкој Републици или некој од следећих држава: Намибија, Боцвана, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Лесото, Свазиленд и Маурицијус, да могу посредством Амбасаде Републике Србије у Преторији, најкасније до 11. марта 2017. године, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Преторији (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria).
Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим изборима за председника Републике Србије потребно је:
1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Републике Србије у Преторији
на формулару (прилог 1) који, заједно са фотокопијом пасоша Републике Србије, треба да доставите Амбасади најкасније до 11. марта 2017. године.
2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији
Свој статус у централном Јединственом бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, можете проверити на веб сајту: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).
Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (прилог 1), молимо да нам истовремено доставите и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (прилог 2). Законом о Јединственом бирачком списку прописано је да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Попуњене и потписане формуларе за пријаву и фотокопију пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади електронском поштом на e-mail: info@srbembassy.org.za или на факс: +27 (0)12 460-6003. Молимо да пре слања проверите тачност уписаних података.
3. Да будете позвани на гласање у Амбасади у Преторији
После извршеног уписа у Јединствени бирачки списак Амбасада ће Вас обавестити о извршеном упису и упутити позив за гласање, које ће се (ако се пријави најмање 100 бирача) одржати 2. априла 2017. године од 07:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде (163, Marais Street, Brooklyn 0181, Pretoria). Молимо да у рубрици „Контакт телефон/e-mail” неизоставно упишете број телефона или e-mail ради упућивања позива за гласање.   
За додатне информације и појашњења молимо да се обратите Амбасади на тел +27 (0)12 460-5626 или на e-mail: info@srbembassy.org.za.

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРЕТОРИЈИ