Printer Friendly Version PRETORIJA: 20. GODIČNJICA DIPLOMATSKIH ODNOSA @ 17 June 2016 01:02 PM

Ambasada Republike Srbije u Južnoafričkoj Republici obeležila je 19. maja 2016. godine dvadesetogodišnjicu diplomatskih odnosa sa Južnoafričkom Republikom na nivou ambasadora. Tim povodom, u saradnji sa MSP JAR održan je prijem u memorijalnom Parku slobode u Pretoriji, budući da su diplomatski odnosi uspostavljeni 27. aprila, na Dan slobode, koji se u JAR obeležava kao Nacionalni dan.

Prijemu je prisustvovalo oko 200 zvanica, među kojima predstavnici Vlade JAR, diplomatskog kora, privrede, medija, srpske i grčke zajednice i crkve, kao i predstavnici ruske i rumunske crkve.
Prisutnima su se obratili ambasador Republike Srbije, gospodin Božin Nikolić i Valeri Reni u ime Vlade JAR.
Ambasador Nikolić je podsetio u svom govoru na istorijske, prijateljske veze i podršku naše zemlje tadašnjim liderima pokreta za oslobodjenje, kao i na doprinos prethodnih ambasadora u jačanju sveukupne saradnje sa JAR. On je ukazao, takođe, na dobre političke odnose na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i na napore koji se preduzimaju u cilju jačanja privredne i svake druge saradnje. Ambasador je posebno istakao i odlikovanje, koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio predsedniku Džejkobu Zumi, u znak zahvalnosti JAR za podršku našim stavovima u odnosu na mnoga pitanja na međunarodnom nivou.
Predstavnica Vlade JAR V. Reni zahvalila se na podršci Republike Srbije kandidaturi njene zemlje za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN-a za 2011/2012, kao i na stipendijama u okviru programa "Svet u Srbiji". Istakla je doprinos srpske zajednice obogaćivanju kulturnnih različitosti južnoafrčke nacije i potvrdila čvrste prijateljske veze između dve zemalje i naroda.
Tokom zvaničnog programa nastupio je naš violinista I. Miličić, dok su se na video bimu smenjivali kadrovi Srbije.
Događaj je organizovan zahvaljujući finansijskoj podršci pojedinih članova srpske zajednice u JAR i donaciji  kompanije "Hemofarm".