Printer Friendly Version ПРЕТОРИЈА: 20. ГОДИШЊИЦА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА @ 2 June 2016 11:35 AM
Амбасада Републике Србије у Јужноафричкој Републици обележила је 19. маја 2016. двадесетогодишњицу дипломатских односа са ЈАР на нивоу амбасадора. Тим поводом, у сарадњу са МСП ЈАР одржан је пријем у меморијалном Парку слободе у Преторији, будући да су дипломатски односи успостављени 27. априла, на Дан слободе, који се у ЈАР обележава као Национални дан.

Пријему је присуствовало око 200 званица, међу којима представници Владе ЈАР, дипломатског кора, привреде, медија, српске и грчке заједнице и цркве, као и представници руске и румунске цркве. Присутнима су се обратили амбасадор Републике Србије, господин Божин Николић и Валери Рени у име Владе ЈАР.

Амбасадор  Николић је подсетио у свом говору на историјске, пријатељске везе и подршку наше државе тадашњим лидерима покрета за ослобођење, као и на допринос претходних амбасадора јачању свеукупне сарадње са ЈАР. Указао је, такође, на добре политичке односе на билатералном и мултилатералном плану, као и на напоре који се предузимају с циљем јачања привредне и сваке друге сарадње. Амбасадор је посебно истакао и одликовање, које је председник Србије Томислав Николић доделио председнику Џ. Зуми, у знак захвалности ЈАР за подршку нашим ставовима  у односу на многа питања на међународном плану.

Представница Владе ЈАР Рени захвалила се на подршци Републике Србије кандидатури њене земље за несталну чланицу СБ УН 2011/2012., као и на стипендијама у оквиру Програма „Свет у Србији". Истакла је допринос српске заједнице обогаћивању културних различитости јужноафричке нације и потврдила чврсте пријатељске везе између две државе и народа.

Током званичног програма наступио је наш виолиниста М. Миличић, док су се на видео биму смењивали кадрови Србије.

Догађај је организован захваљујући финансијској подршци појединих чланова српске заједнице у ЈАР и донацији компаније „Хемофарм".