Printer Friendly Version KNJIGA ŽALOSTI POVODOM POGIBJE SLUŽBENIKA AMBASADE RS U LIBIJI @ 21 February 2016 02:29 PM

Pretorija, 21. februar 2016.
Povodom pogibije službenika Ambasade Srbije u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su u novembru 2015. oteti u Libiji, u Ambasadi Srbije u Pretoriji će u ponedjeljak i utorak 22. i 23. februara od 11. do 15. časova biti otvorena Knjiga žalosti.


PROSLAVA DANA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE
Pretorija, 19. februar 2016. godine.
Povodom Dana državnosti Republike Srbije Ambasada je, zahvaljujući pomoći i razumevanju Srpskog kulturno-umetničkog društva "Afrika", priredila prigodnu svečanost 19.o.m. u Rezidenciji u Pretoriji, kojoj su prisustvovali naši građani uglavnom iz Johannesburg, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Južnoafričke Republike, koje je predvodio ambasador M. Genge, direktor za Istočnu Evropu.
Posle intoniranja nacionalnih himni Republike Srbije i Južnoafričke Republike, ambasador Božin Nikolić je govorio o značaju Dana državnosti u političkom, kulturnom i istorijskoom životu Srbije. Ambasador je posebno zahvalio SKUD "Afrika", bez čije pomoći prijem ne bi mogao da bude organizovan zbog mera štednje Vlade Republike Srbije. On je najavio da će se povodom obeležavanja 20. godišnjice diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Južnoafričke Republike na nivou ambasadora, početkom maja ove godine, održati svečani prijem kome će prisustvovati južnoafrički zvaničnici i diplomatski predstavnici drugih prijateljskih vlada u Pretoriji.
Ambasador je obavestio da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao predsednika Južnoafričke Repebilike  Džejkoba Zumu Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge na razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Južnoafričke Republike. Ambasador se zahvalio i nadležnoj direkciji u Ministarstvu spoljnih poslova na izuzetnoj saradnji, i lično ambasadoru M. Gengeu, povodom omogućavanja izdavanja viza u Sofiji, a posebno na bezrezervnoj podršci koju je Južnoafrička Republika pružila Srbiji u vezi sa zahtevom tzv. "Kosova" za prijem u UNESCO.
Veče, koje je protklo u prijateljskoj atmosferi i druženju naših građana, obogaćeno je spletom igara iz Srbije, koje je izvela folklorna grupa SKUD "Afrika".