Printer Friendly Version УСТАНОВЉЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА СА СЕДИШТЕМ У ЈОХАНЕСБУРГУ @ 19 January 2016 09:28 AM
Преторија, 14. јануар 2016. Амбасада је 14. 01.2016. организовала у Резиденцији амбасадора први припремни радни састанак српских привредника који су дугогодишњим боравком и радом у ЈАР, као и државама региона Јужне Африке, стекли репутацију успешних  и угледних пословних људи, у циљу оснивања Заједничке трговинске и индустријске коморе Републике Србије и Јужноафричке Републике са седиштем у Јоханесбургу. У складу са

пословним релацијама ЈАР, као главног трговинског партнера у САДЦ (Southern African Development Comunity), планирано је да будућа Комора, као део јужноафричког коморског система, окупља и сарађује са српским привредницима и из других држава које припадају САДЦ. Састанку је присуствовало 20-ак привредника из ЈАР, Боцване  и Лесота.
Амбасадор Б. Николић је, поздрављајући скуп, укратко информисао о политичким и економским односима са ЈАР и осталим државама акредитације. Посебно је образложио потребу за оснивањем једне овакве организације у циљу промовисања интереса српске привреде, јачања трговинских веза, повећања робне размене и подизања свеукупне привредне сарадње између Р. Србије и држава региона Јужне Африке на виши ниво.
Учесницима скупа подељен је и представљен нацрт будућег Статута Коморе у којем су разрађени циљеви њеног оснивања, детаљи у вези са чланством, дефинисањем органа Коморе и начином функционисања.
Са састанка је потекао и предлог да се у догледној будућности отворе одељења Коморе у Боцвани и на Сејшалима.
На крају састанка, после формирања Иницијативног одбора, сви учесници су потписали свечану изјаву о оснивању Заједничке привредне и индустријске коморе РС и ЈАР и потврдили своју спремност да се даље ангажују на унапређењу економских односа РС са ЈАР и регионом ЈА.