Printer Friendly Version GODIŠNJI IZVEŠTAJ RADA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA @ 29 April 2015 08:54 AM

Međunarodni položaj i ugled Republike Srbije ojačan je intenzivnim dijalogom Ministarstva i DKP mreže sa zemljama širom sveta. Samo se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao sa preko 80 MIP-ova i drugih visokih zvaničnika (susreti u okviru bilateralnih poseta i na marginama 28 međunarodnih skupova na kojima je učestvovao), realizovao je 18 bilateralnih poseta, a Srbiju su posetili MIP-ovi i drugi visoki zvaničnici iz više od 30 zemalja.
Proaktivna, jasno profilisana i osmišljena politika doprinela je boljem pozicioniranju Srbije na regionalnom i evropskom planu, kojom je Srbija potvrdila da je kredibilni partner koji sprovodi istinske reforme.

Srbija se afirmisala kao stožer regionalne saradnje, konstruktivni, posvećen i aktivno angažovan partner u unapređenju odnosa u regionu i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje na bilateralnoj osnovi, kao i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama. U cilju doprinosa transformaciji regiona u zonu mira, saradnje i prosperiteta, Ministarstvo je aktivno radilo na rešavanju preostalih otvorenih pitanja. Realizovan je trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Albanije, januara 2015, kao i poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Hrvatskoj, marta 2015. Rezultati na rešavanju preostalih otvorenih pitanja i stvaranju bolje atmosfere u regionalnim okvirima prepoznati su i od strane evropskih institucija, država članica EU i drugih međunarodnih aktera.

Ministarstvo je intenziviralo diplomatske aktivnosti u cilju dobijanja podrške za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić susreo se sa zvaničnicima EU i učestvovao na brojnim evropskim i regionalnim skupovima. On se, između brojnih zvaničnika, sastao i sa tadašnjim predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, kao i sa novom Federikom Mogerini, tadašnjim komesarem za proširenje Štefanom Fileom i komesarem za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Hanom, novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, kao i sa šefom misije EULEKS na KiM B. Borhardom.
Šef srpske diplomatije predvodio je delegaciju Srbije na sastanku bilateralnog skrininga o Poglavlju 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), održanom 10. oktobra 2014. godine u Briselu.

Tokom 2014. godine intenzivirane su pripreme za predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u 2015. godine. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u Stalnom savetu OEBS u Beču 15. jula 2014. predstavio prioritete srpskog predsedavanja, a učestvovao je i na Ministarskom savetu OEBS-a u decembru u Bazelu. U kontekstu priprema za predsedavanje koje je Srbija preuzela januara 2015. godine obavljene su konsultacije sa nizom država učesnica OEBS. Predstavnici Ministarstva su takođe bili angažovani u radu Trojke OEBS, na mestu specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u za Pridnjestrovlje, a predsedavali su i Kontakt grupi za saradnju sa mediteranskim partnerima, kao i Komitetom za budzet. Pod predsedavanjem Srbije OEBS-u i kao rezultat intenzivnih pregovaračkih aktivnosti, na sastanku Stalnog saveta u martu 2015. usvojena je odluka o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SPM) do 31. marta 2016, kao i odluka o budzetu namenjenom za potreba ove misije.
Srpsko predsedavanje OEBS-u ocenjeno je pozitivno u svim susretima sa stranim zvaničnicima. Srbija je ocenjena kao predsedavajuća koja je pošten i nepristrasan posrednik i koja transparentno koristi instrumente OEBS-a.

U okviru sistema UN i drugih međunarodnih organizacija nastavljeni su napori da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i spreče dalja priznanja „Kosova". Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a predstavljeni su stavovi Srbije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz posebno isticanje suštinske uloge UN-a i UNMIK-a u procesu postizanja održivog rešenja.

Nastavljeni su napori da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i spreče dalja priznanja „Kosova". U periodu nakon formiranja Vlade samo je Togo jula 2014. priznao tzv. Kosovo. Delovalo se i na sprečavanju sticanja članstva tzv. „Republike Kosovo" u međunarodnim organizacijama, kao i učešća kosovskih predstavnika na međunarodnim skupovima koje bi moglo prejudicirati državnost. Ministar Ivica Dačić susreo se u proteklih godinu dana sa predstavnicima 42 zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

U okviru saradnje Srbije sa NATO kroz mehanizme programa „Partnerstvo za mir", Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, 20. decembra usvojila Individualni akcioni plan partnerstva između Republike Srbije i NATO-a. Procedura je u međuvremenu okončana usvajanjem dokumenta od strane Severnoatlantskog saveta NATO (NAC).

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju u maju 2014, Ministarstvo se angažovalo na informisanju strane javnosti o razmerama poplava i na koordinaciji prikupljanja humanitarne pomoći i donacija u inostranstvu. Inicijativa Srbije da se, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, obrati za pomoć međunarodnoj zajednici, u julu je rezultirala organizovanjem Donatorske konferencije u Briselu, na kojoj je ministar Dačić učestvovao u delegaciji koju je predvodio predsednik Republike Tomislav Nikolić. Zajednički nastup Srbije i Bosne i Hercegovine ovom regionalnom problemu dobro je iskorišćena prilika da se još jednom potvrdi opredeljenost Srbije za iskrenu saradnju sa susedima.

Pored uobičajenih konzularnih aktivnosti Ministarstvo je, kao i uvek, bilo angažovano na pružanju konzularne pomoći i zaštite našim državljanima u kriznim situacijama, čineći sve da im pomogne po pitanjima bezbednosti i repatrijacije (Ukrajina, Gaza, Libija, Jemen i RF).
Sproveden je niz aktivnosti u pogledu liberalizacije viznog režima kako bi se privukle investicije i olakšao dolazak stranih turista. Na inicijativu Ministarstva, Vlada Srbije je 30. oktobra 2014. usvojila Odluku o ulasku bez viza u Srbiju za nosioce stranih putnih isprava koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velke Britanije i ostalih država članica EU ili vizu SAD-a i nosilaca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama EU ili SAD.
Vlada Srbije je usvojila sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Kambodzom, Indonezijom, Irakom, JAR, Gruzijom, Gvatemalom, Bangladešom, UAE i Nikaragvom. Usvojila je i Sporazum o ukidanju viza na sve vrste pasoša sa Moldavijom.
Restriktivno je primenjivan postupak izdavanja diplomatskih i službenih pasoša.

Organizaciono – tehnički, kadrovski i materijalno – finansijski aspekti rada

Izvršeno je sveobuhvatno sagledavanje funkcionisanja Ministarstva i DKP u inostranstvu i to sa kadrovskog, materijalno-finansijskog, tehničkog i bezbednosnog aspekta i na osnovu toga se pristupilo daljem uređenju normativne osnove za racionalizaciju troškova i maksimalnu profesionalizaciju rada. Usvojena je izmena Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta polazeći od novog Zakona o ministarstvima kojim je MSP pripojena nadležnost nekadašnje Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i ranije donetih odluka Vlade o otvaranju novih DKP-a. Preduzete su odgovarajuće materijalno-finansijske, organizaciono-tehničke i kadrovske mere kako bi se na najefikasniji način omogućilo obavljanja funkcije predsedavajućeg OEBS.

Maksimalno su racionalizovana službena putovanja u inostranstvo, kao i svi prateći troškovi rada (reprezentacija, upotreba telefona, službenih autmobila itd.).

Generalni sekretar obavio je seriju bilateralnih konsultacija sa predstavnicima bivših Republika SFRJ, u okviru pripreme za skori nastavak pregovora vezanih za sukcesiju DK imovine bivše SFRJ. U širem kontekstu ovog pitanja, u Ministarstvo sagledava celishodnost i racionalnost korišćenja poslovnog prostora koji je na raspolaganju DKP mreži, kao i neophodnih investicionih ulaganja u objekte u inostranstvu koji su u vlasništvu Republike Srbije.