Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖЕНА 16. ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА НАТО БОМБАРДОВАЊА @ 27 March 2015 10:05 AM

Београд, 24. март 2015.

Комеморативним скуповима и полагањем цвећа на споменике жртвама у Србији је обележена 16. годишњица почетка НАТО агресије на нашу земљу 24. марта 1999. године.

Председник Републике Србије Томислав Николић положио је венац на споменик жртвама НАТО бомбардовања у Алексинцу.
“Шеснаест година је прошло од како су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на Амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо – нашу децу” рекао је председник Николић.
Председник Николић је, између осталог, истакао да “бранећи своју територијалну целовитост, бранили смо међународни принцип целовитости сваке суверене земље на свету, бранили смо право и правду, међународне законе, повеље, институције пред којима би требало да смо сви једнаки”.

Централна државна церемонија одржана је испред зграде бившег Генералштаба Војске Србије у Београду. Церемонија је симболично почела у 19:58 часова. Премијер Србије Александар Вучић захвалио је Београђанима што су се окупили у великом броју и поручио да Србија неће заборавити 24. март 1999. године. “Ми смо мала земља, али чврста и поносна у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи”, рекао је премијер Вучић. “Нећемо сукобе ни са ким, ни са НАТО, али љубоморно чувамо своју војну неутралност” рекао је Вучић, нагласивши да Србија, како извештава Танјуг, није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут. Како је навео, на годишњицу бомбардовања не жели да прича о правди и неправди, али да су они који су то урадили знали да је то урађено без одлуке УН. “Ми не вичемо, нећемо ни политички да се делимо, данас се сећамо жртава достојанствено и озбиљно” рекао је премијер Србије и поручио да таква земља може све, да памти, али и да победи “само не тражите од нас да заборавимо”.