Printer Friendly Version План за обнову земље у четири сегмента @ 22 May 2014 09:41 AM
Београд, 21. мај 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро бити донет план обнове земље и санирања материјалне штете од поплава који ће бити спровођен у четири сегмента, и саопштио да ће све донације које ће Србија добити покрити до четвртине претрпљене штете.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Европске банке за обнову и развој (EBRD) Сумом Чакрабартијем објаснио да се четири сегмента односе на обнову електронергетског система, затим путне инфраструктуре, санирање штете на кућама и другим објектима, као и на креирање економског раста и обнову свеукупне економске снаге, што је од кључног значаја.

Премијер је рекао да се свакако највећа штета бележи у електроенергетском систему, при чему ће укупна штета у земљи износити више стотина милиона евра, а само у ЕПС-у више од 200 милиона евра.

Он је навео да су све машине на коповима потопљене, да ће бити проблема у допремању угља из Колубаре у ТЕНТ, да се на струји губи од 500.000 до милион евра дневно, али и да је намера да се покуша покретање производње на нивоу од 20 до 25 одсто.

Према његовим речима, путна мрежа је настрадала више него железничка и неки путни правци дуго неће бити отворени ни за путнички, а посебно за теретни саобраћај.

Вучић је истакао да одмах, у наредних десет дана, треба да се крене у обнову путне инфраструктуре, и поручио да ће то бити први посао на којем ће се радити.

Он је навео и да ће се најхитније кренути у обнову кућа, и то пре свега оних грађана који су у потпуности остали без крова над главом, при чему ће се настојати да тај посао буде завршен за два до три месеца.

Премијер је, као четврти сегмент обнове, назначио креирање економског раста и обнову свеукупне економске енергије, и поновио да је то од кључног значаја за напредак Србије.
 


Председник Владе је поручио да ће земља бити обновљена, уз напомену да ће морати да се генерише већи индустријски раст од планираног, али да се добар део елемената из експозеа који је изнео у Скупштини Србије неће мењати.

Он је истакао да се од EBRD очекује подршка за таква настојања Србије, и најавио да ће се са том финансијском институцијом заједнички радити на креирању пословног амбијента, у чему она може много да помогне нашој земљи.

Вучић је упозорио на то да ће, и поред велике помоћи која ће стићи од ЕУ, Русије, Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и других земаља, та помоћ покрити између 20 и 25 одсто средстава која ће Србији бити потребна да би санирала последице поплава.

Премијер је истакао да ће разговори са представницима EBRD-а бити настављени, и саопштио да је са Чакрабартијем разговарао и о конкретним пројектима, као и о реструктурирању јавних предузећа, које је неопходно обавити и у чему се, такође, очекује финансијска подршка.

Европска банка за обнову и развој (EBRD) је у том смислу, како је навео, заинтересована за Јавно предузеће “Електропривреда Србије” (ЕПС).

Према његовим речима, на састанку је било речи и о проблемима са којима се суочава банкарски сектор у нашој земљи, као и о начинима за решавање ненаплативих потраживања како би се ослободио део новца за кредитирање, посебно приватног сектора.

Такође, како је додао, разговарано је и о јавно-приватном партнерству и о свим другим кључним економским питањима.

Вучић је изразио захвалност свима који су упутили изразе саучешћа поводом жртава природне катастрофе која је захватила нашу земљу, као и EBRD-у на томе што је спреман да помогне у обнови Србије.

Чакрабарти је потврдио да је EBRD спремна да сарађује са Србијом на средњорочном, краткорочном, али и на дугорочном плану.

Он је указао на то да је, након катастрофалних поплава које су последњих дана погодиле Србију, неопходно извршити обнову путева, као и система за снабдевање водом.
 


Чакрабарти је изразио саучешће у своје и у име EBRD-а свима који су претрпели штету и губитке, уз оцену да је Влада Србије веома брзо реаговала како на ову кризну ситуацију, тако и на предузимању активности у циљу санације последица вишедневних поплава.

EBRD је банка која највише помаже овај регион, подсетио је он и најавио да ће та финансијска институција уложити додатне напоре како би Србији што пре била обезбеђена помоћ.

Према његовим речима, први корак који треба учинити јесте утврђивање потреба и ургентних санација.

Председник Европске банке за обнову и развој (EBRD) навео је да ће у Београду већ сутра бити одржан један састанак у том циљу, којем ће присуствовати и представници те банке.

У овој катастрофи су, како је оценио, значајно погођена и оштећена мала и средња предузећа, међу којима има и оних који су клијенти EBRD, а којима та банка жели да изађе у сусрет.

Чакрабарти је најавио сарадњу са Владом Србије и у дугорочним реформама које су веома важне како за Србију, тако и за EBRD и за читав регион.

Један од таквих дугорочних циљева јесте и приближавање Србије Европској унији, указао је он и поручио да је намера да Србија привуче што више страних инвеститора, с обзиром на то да је њено тржиште конкурентно.