Printer Friendly Version Подршка Светске банке у обнови инфраструктуре @ 22 May 2014 09:40 AM
Београд, 21. мај 2014. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са шефом Канцеларије Светске банке у Србији Тонијем Верхеијеном о подршци те финансијске институције обнови инфраструктуре оштећене у поплавама које су погодиле нашу земљу.

На састанку је истакнуто да је Светска банка спремна да подржи напоре Србије да што пре санира оштећену инфраструктуру, и указано на то да би финансијска подршка укључила прилагођавање приоритета у постојећим зајмовима који су у процедури, као и коришћење фонда за ванредне ситуације.

Поред тога, Србији је на располагању и техничка помоћ Светске банке у изради методологије процене штете и што бољој припреми пројеката за санирање последица поплаве.

Верхеијен је најавио да ће Светска банка у пружању помоћи Србији након елементарне непогоде радити у координацији са Европском унијом и Уједињеним нацијама.

Михајловић је упознала Верхеијена са досадашњим активностима на утврђивању штете причињене саобраћајној, енергетској и телекомуникационој инфраструктури, као и са радом Комисије за утврђивање штете од елементарних непогода Владе Србије.

Она је подсетила на то да је та комисија јуче од локалних самоуправа затражила да јој доставе извештаје о штети причињеној стамбеним, привредним и пољопривредним објектима, као и локалној инфраструктури.

Михајловић и Верхеијен су разговарали и о реализацији текућих пројеката на Коридору 10, и оценили да изградња напредује, али да је потребно повећање ефикасности државних предузећа задужених за њихову реализацију.