Printer Friendly Version ЕУ ће помоћи Србији после разорних поплава @ 22 May 2014 09:39 AM
Београд, 21. мај 2014. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је вечерас да ће ЕУ помоћи Србији после разорних поплава које су погодиле нашу земљу и да је то најзначајнија порука коју је понео из посете Бриселу.

Фото: Танјуг

Дачић је после разговора са известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Јелком Кацином у Министарству спољних послова, рекао да су, имајући у виду да се Србија први пут суочава с могућношћу да тражи помоћ после природне катастрофе од ЕУ као земља кандидат, потребне консултације којом динамиком и методологијом да се служимо.

Он је рекао и да ће ЕУ помоћи, не само у смислу конкретног одобравања помоћи, већ и у аплицирању и формулисању наших захтева да би процедура била што једноставнија и бржа.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова је подсетио да би Србија најкасније до августа требало да поднесе захтев који се базира на процени штете који ће Европска комисија оценити и уколико процени да је оправдан послаће га Европском парламенту и Европском савету на разматрање.

Дачић је изразио уверење да ће Европски парламент дати такву сагласност и да ће та помоћ бити најзначајнија коју ће Србија добити у наредном периоду.

Он се раније данас у Бриселу састао са комесаром ЕУ за регионалну сарадњу Јоханесом Ханом, чији је долазак у Београд најавио до краја ове недеље.

Кацин, који је у Србију дошао с представницима српских друштава у Словенији, поручио је да Европски парламент никада није био кочница у пружању помоћи и да средства за помоћ Србији морају да буду обезбеђена и ефикасно коришћена пре формирања новог сазива Европске комисије.

Никада Европски парламент није био кочница, већ смо увек од Европске комисије тражили да да више и да да брже, рекао је Кацин.

Он је додао и да државе чланице ЕУ могу да на билатералној основи пруже помоћ Србији.

Мислим да је катаклизма таквих размера да је потребна и донаторска конференција и да ће се и у том правцу много тога радити, оценио је Кацин.

Кацин је, такође, пренео саучешће породицама жртвава у име председника Словеније Борута Пахора, који идуће недеље долази у посету Србији.

Координатор сакупљања, складиштења и расподеле помоћи из Словеније Никола Тодоровић рекао је да је у Србију стигло 17 шлепера, а да се сваки дан средствима за помоћ пуни три или четири.

Тодоровић је нагласио да су се позиву за помоћ Србији одазвали сви држављани Словеније, без обзира на националну припадност.