Printer Friendly Version EU će pomoći Srbiji posle razornih poplava @ 22 May 2014 09:36 AM
 

Beograd, 21. maj 2014. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da će EU pomoći Srbiji posle razornih poplava koje su pogodile našu zemlju i da je to najznačajnija poruka koju je poneo iz posete Briselu.

Foto: Tanjug


Dačić je posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelkom Kacinom u Ministarstvu spoljnih poslova, rekao da su, imajući u vidu da se Srbija prvi put suočava s mogućnošću da traži pomoć posle prirodne katastrofe od EU kao zemlja kandidat, potrebne konsultacije kojom dinamikom i metodologijom da se služimo.

On je rekao i da će EU pomoći, ne samo u smislu konkretnog odobravanja pomoći, već i u apliciranju i formulisanju naših zahteva da bi procedura bila što jednostavnija i brža.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je podsetio da bi Srbija najkasnije do avgusta trebalo da podnese zahtev koji se bazira na proceni štete koji će Evropska komisija oceniti i ukoliko proceni da je opravdan poslaće ga Evropskom parlamentu i Evropskom savetu na razmatranje.

Dačić je izrazio uverenje da će Evropski parlament dati takvu saglasnost i da će ta pomoć biti najznačajnija koju će Srbija dobiti u narednom periodu.

On se ranije danas u Briselu sastao sa komesarom EU za regionalnu saradnju Johanesom Hanom, čiji je dolazak u Beograd najavio do kraja ove nedelje.

Kacin, koji je u Srbiju došao s predstavnicima srpskih društava u Sloveniji, poručio je da Evropski parlament nikada nije bio kočnica u pružanju pomoći i da sredstva za pomoć Srbiji moraju da budu obezbeđena i efikasno korišćena pre formiranja novog saziva Evropske komisije.

Nikada Evropski parlament nije bio kočnica, već smo uvek od Evropske komisije tražili da da više i da da brže, rekao je Kacin.

On je dodao i da države članice EU mogu da na bilateralnoj osnovi pruže pomoć Srbiji.

Mislim da je kataklizma takvih razmera da je potrebna i donatorska konferencija i da će se i u tom pravcu mnogo toga raditi, ocenio je Kacin.

Kacin je, takođe, preneo saučešće porodicama žrtvava u ime predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji iduće nedelje dolazi u posetu Srbiji.

Koordinator sakupljanja, skladištenja i raspodele pomoći iz Slovenije Nikola Todorović rekao je da je u Srbiju stiglo 17 šlepera, a da se svaki dan sredstvima za pomoć puni tri ili četiri.

Todorović je naglasio da su se pozivu za pomoć Srbiji odazvali svi državljani Slovenije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.