| |     ћирилица | english  
Naslovna
GODIŠNJI IZVEŠTAJ RADA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Međunarodni položaj i ugled Republike Srbije ojačan je intenzivnim dijalogom Ministarstva i DKP mreže sa zemljama širom sveta. Samo se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao sa preko 80 MIP-ova i drugih visokih zvaničnika (susreti u okviru bilateralnih poseta i na marginama 28 međunarodnih skupova na kojima je učestvovao), realizovao je 18 bilateralnih poseta, a Srbiju su posetili MIP-ovi i drugi visoki zvaničnici iz više od 30 zemalja.
Proaktivna, jasno profilisana i osmišljena politika doprinela je boljem pozicioniranju Srbije na regionalnom i evropskom planu, kojom je Srbija potvrdila da je kredibilni partner koji sprovodi istinske reforme.

Srbija se afirmisala kao stožer regionalne saradnje, konstruktivni, posvećen i aktivno angažovan partner u unapređenju odnosa u regionu i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje na bilateralnoj osnovi, kao i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama. U cilju doprinosa transformaciji regiona u zonu mira, saradnje i prosperiteta, Ministarstvo je aktivno radilo na rešavanju preostalih otvorenih pitanja. Realizovan je trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Albanije, januara 2015, kao i poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Hrvatskoj, marta 2015. Rezultati na rešavanju preostalih otvorenih pitanja i stvaranju bolje atmosfere u regionalnim okvirima prepoznati su i od strane evropskih institucija, država članica EU i drugih međunarodnih aktera.

Ministarstvo je intenziviralo diplomatske aktivnosti u cilju dobijanja podrške za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić susreo se sa zvaničnicima EU i učestvovao na brojnim evropskim i regionalnim skupovima. On se, između brojnih zvaničnika, sastao i sa tadašnjim predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, kao i sa novom Federikom Mogerini, tadašnjim komesarem za proširenje Štefanom Fileom i komesarem za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Hanom, novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, kao i sa šefom misije EULEKS na KiM B. Borhardom.
Šef srpske diplomatije predvodio je delegaciju Srbije na sastanku bilateralnog skrininga o Poglavlju 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), održanom 10. oktobra 2014. godine u Briselu.

Tokom 2014. godine intenzivirane su pripreme za predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u 2015. godine. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u Stalnom savetu OEBS u Beču 15. jula 2014. predstavio prioritete srpskog predsedavanja, a učestvovao je i na Ministarskom savetu OEBS-a u decembru u Bazelu. U kontekstu priprema za predsedavanje koje je Srbija preuzela januara 2015. godine obavljene su konsultacije sa nizom država učesnica OEBS. Predstavnici Ministarstva su takođe bili angažovani u radu Trojke OEBS, na mestu specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u za Pridnjestrovlje, a predsedavali su i Kontakt grupi za saradnju sa mediteranskim partnerima, kao i Komitetom za budzet. Pod predsedavanjem Srbije OEBS-u i kao rezultat intenzivnih pregovaračkih aktivnosti, na sastanku Stalnog saveta u martu 2015. usvojena je odluka o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SPM) do 31. marta 2016, kao i odluka o budzetu namenjenom za potreba ove misije.
Srpsko predsedavanje OEBS-u ocenjeno je pozitivno u svim susretima sa stranim zvaničnicima. Srbija je ocenjena kao predsedavajuća koja je pošten i nepristrasan posrednik i koja transparentno koristi instrumente OEBS-a.

U okviru sistema UN i drugih međunarodnih organizacija nastavljeni su napori da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i spreče dalja priznanja „Kosova". Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a predstavljeni su stavovi Srbije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz posebno isticanje suštinske uloge UN-a i UNMIK-a u procesu postizanja održivog rešenja.

Nastavljeni su napori da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i spreče dalja priznanja „Kosova". U periodu nakon formiranja Vlade samo je Togo jula 2014. priznao tzv. Kosovo. Delovalo se i na sprečavanju sticanja članstva tzv. „Republike Kosovo" u međunarodnim organizacijama, kao i učešća kosovskih predstavnika na međunarodnim skupovima koje bi moglo prejudicirati državnost. Ministar Ivica Dačić susreo se u proteklih godinu dana sa predstavnicima 42 zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

U okviru saradnje Srbije sa NATO kroz mehanizme programa „Partnerstvo za mir", Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, 20. decembra usvojila Individualni akcioni plan partnerstva između Republike Srbije i NATO-a. Procedura je u međuvremenu okončana usvajanjem dokumenta od strane Severnoatlantskog saveta NATO (NAC).

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju u maju 2014, Ministarstvo se angažovalo na informisanju strane javnosti o razmerama poplava i na koordinaciji prikupljanja humanitarne pomoći i donacija u inostranstvu. Inicijativa Srbije da se, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, obrati za pomoć međunarodnoj zajednici, u julu je rezultirala organizovanjem Donatorske konferencije u Briselu, na kojoj je ministar Dačić učestvovao u delegaciji koju je predvodio predsednik Republike Tomislav Nikolić. Zajednički nastup Srbije i Bosne i Hercegovine ovom regionalnom problemu dobro je iskorišćena prilika da se još jednom potvrdi opredeljenost Srbije za iskrenu saradnju sa susedima.

Pored uobičajenih konzularnih aktivnosti Ministarstvo je, kao i uvek, bilo angažovano na pružanju konzularne pomoći i zaštite našim državljanima u kriznim situacijama, čineći sve da im pomogne po pitanjima bezbednosti i repatrijacije (Ukrajina, Gaza, Libija, Jemen i RF).
Sproveden je niz aktivnosti u pogledu liberalizacije viznog režima kako bi se privukle investicije i olakšao dolazak stranih turista. Na inicijativu Ministarstva, Vlada Srbije je 30. oktobra 2014. usvojila Odluku o ulasku bez viza u Srbiju za nosioce stranih putnih isprava koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velke Britanije i ostalih država članica EU ili vizu SAD-a i nosilaca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama EU ili SAD.
Vlada Srbije je usvojila sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Kambodzom, Indonezijom, Irakom, JAR, Gruzijom, Gvatemalom, Bangladešom, UAE i Nikaragvom. Usvojila je i Sporazum o ukidanju viza na sve vrste pasoša sa Moldavijom.
Restriktivno je primenjivan postupak izdavanja diplomatskih i službenih pasoša.

Organizaciono – tehnički, kadrovski i materijalno – finansijski aspekti rada

Izvršeno je sveobuhvatno sagledavanje funkcionisanja Ministarstva i DKP u inostranstvu i to sa kadrovskog, materijalno-finansijskog, tehničkog i bezbednosnog aspekta i na osnovu toga se pristupilo daljem uređenju normativne osnove za racionalizaciju troškova i maksimalnu profesionalizaciju rada. Usvojena je izmena Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta polazeći od novog Zakona o ministarstvima kojim je MSP pripojena nadležnost nekadašnje Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i ranije donetih odluka Vlade o otvaranju novih DKP-a. Preduzete su odgovarajuće materijalno-finansijske, organizaciono-tehničke i kadrovske mere kako bi se na najefikasniji način omogućilo obavljanja funkcije predsedavajućeg OEBS.

Maksimalno su racionalizovana službena putovanja u inostranstvo, kao i svi prateći troškovi rada (reprezentacija, upotreba telefona, službenih autmobila itd.).

Generalni sekretar obavio je seriju bilateralnih konsultacija sa predstavnicima bivših Republika SFRJ, u okviru pripreme za skori nastavak pregovora vezanih za sukcesiju DK imovine bivše SFRJ. U širem kontekstu ovog pitanja, u Ministarstvo sagledava celishodnost i racionalnost korišćenja poslovnog prostora koji je na raspolaganju DKP mreži, kao i neophodnih investicionih ulaganja u objekte u inostranstvu koji su u vlasništvu Republike Srbije.


Verzija za štampu
Vesti
Raspisan konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose ocuvanju i jacanju veze maticne drzave i dijaspore
Konkursi Sektora za medjunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R. Srbije za 2024. godinu
Prijavljivanje za glasanje u Ambasadi na izborima za poslanike u Narodnoj skupštini do 25. novembra 2023. godine
Raspisani konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kavalitetom doprinose ocuvanju i jacanju veza maticne drzave i Srba u regionu i maticne drzave i dijaspore
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovica na sednici SB UN povodom izvestaja o radu UNMIK
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u NJujorku, afirmisali smo našu politiku
Obracanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucica na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupstine Ujedinjenih nacija
Selakovic: Novi pocetak davno zapocetih odnosa Srbije i Esvatinija
Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini
JAR- Dan Mladosti praznik - neradni dan
Predsednik Vučić položio zakletvu
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Srbija donirala antikovid vakcine i Namibiji
Selaković sa predsednikom i premijerkom Namibije o jačanju bilateralnih odnosa
Selaković: Podrška afričkih zemalja ključnim interesima Srbije
Selaković: Učvršćene veze Srbije i njenih afričkih prijatelja
Srbija Zimbabveu donira antikovid vakcine i pomoć u hrani
Ministar Selaković doputovao u Zimbabve
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Selaković: Jačati politički dijalog s Namibijom
Selaković: Unaprediti ekonomsku saradnju sa Lesotom
Selaković: Veliko poštovanje afričkih zvaničnika prema Srbiji
Selaković: Sa Kenetom Kaundom sarađivali smo na izgradnji pravednijeg, slobodnijeg i humanijeg sveta
Ministar Selaković u Lusaki razgovarao sa više zvaničnika afričkih država
Poslovne mogućnosti za dijasporu
Selaković čestitao Dan Afrike
USKRS I PRAZNIK RADA – NERADNI DANI
VAKCINACIJA SRPSKIH DRŽAVLJANA IZ DIJASPORE
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Dragi građani Republike Srbije, srećan nam Dan državnosti!
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Ministar Selaković uputio telegram saučešća povodom smrti ministra spoljnih poslova Zimbabvea
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENJE MSP RS: Plaćanje poreza
SAOPŠTENJE MSP povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Knjiga Žalosti
SRBIJA KAO POVOLJNA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE I RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA
VAŽNO UPOZORENJE – LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Saopštenje u vezi sa virusom Covid 19
VANREDNO STANjE: PRELAZAK GRANICE
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE – prekidanje radnji u sprovođenju izbora
OGRANIČAVANЈE PRIJEMA ZAHTEVA ZA VIZE
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
Razgovor u Fondaciji Nelsona Mandele
Sastanak sa predsednicom Narodne skupštine JAR
Poseta Panafričkom parlamentu
Obeležavanje meseca N. Mandele
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
DAČIĆ: „VAŽNO JE DA UNAPREDIMO KOMUNIKACIJU I RAZMENU POSETA IZMEĐU SRBIJE I LESOTA“
Pružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji
OBELEŽEN DAN PRIMIRJA I 100. GODIŠNЈICA ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA
SVEČANI PRIJEM U ČAST NЈEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA IRINEJA
JOHANESBURG: AMBASADA SRBIJE ORGANIZOVALA SVEČANOST U ČAST NELSONA MENDELE
KRALJEVINA LESOTO POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA
Ministar Dačić u Temišvaru na konferenciji „Bezbednosni izazovi na Balkanu"
Dačić: „Ciljevi koje je kao veliki promoter mira isticao Nelson Mendela i sada su aktuelni“
Konkurs za sufinansiranje projekata za region
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Sklopljen prvi brak u Ambasadi u Pretoriji
Stupio je na snagu sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
VISOK NIVO BILATERALNIH ODNOSA IZMEĐU SRBIJE I JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE
SRPSKA ŠKOLA "SVETI SAVA" - JOHANESBURG
USPEŠNO ODRŽANA GODIŠNjA ZABAVA SKUD "AFRIKA" PRED ODLAZAK NA ODMORE I ŠKOLSKE RASPUSTE
POZIV NA OSMU MEDIJSKU KONFERENCIJU DIJASPORE I SRBA U REGIONU
Čadež: Na jesen veliki forum sa privrednicima Podsaharske Afrike
JAVNI POZIV ZA PREDLOGE ZA NACIONALNA PRIZNANJA
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA UDRUŽENJA SRBA IZ REGIONA I DIJASPORE
RASPISANI PREDSEDNIČKI IZBORI – OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE
ZAKLJUČIVANJE BRAKOVA DRŽAVLJANA SRBIJE U AMBASADI U PRETORIJI
04/11/2016 - OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
JOHANNESBURG: OBELEŽAVANJE 20 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE I JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE
PRETORIJA: 20. GODIČNJICA DIPLOMATSKIH ODNOSA
OTVORENO BIRAČKO MESTO U PRETORIJI
PRIJAVA SRBA U DIJASPORI ZA GLASANJE DO 2. APRILA
IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 2016
KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH AKTIVNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2016. GODINI
PREDSEDNIK NIKOLIĆ RASPISAO IZBORE ZA 24. APRIL
KNJIGA ŽALOSTI POVODOM POGIBJE SLUŽBENIKA AMBASADE RS U LIBIJI
GK UNESKA ODBILA ČLASNTVO TZV. KOSOVA
OTVORЕNO PISMO PRЕDSЕDNIKA NIKOLIĆA
SASTANAK NJEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA I MINISTRA DAČIĆA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLJANE KATARA, KUVAJTA, OMANA I BAHREINA
POŠTA SRBIJE, PRENOS NOVCA SA INOSTRANSTVOM
ZNAČAJNO ISKUSTVO LEKARA IZ DIJASPORE ZA ZDRAVSTVO U SRBIJI
U BEOGRADU ODRŽANA PRVA KONFERENCIJA POČASNIH KONZULA REPUBLIKE SRBIJE
MINISTAR DAČIĆ RAZGOVARAO SA ZAMENIKOM PREDSEDNIKA KOMISIJE AFRIČKE UNIJE
KONKURS MINISTARSTVA PROSVETE
OTVARANJE KONZULATA REPUBLIKE SRBIJE U MAPUTU
POČAST PALIM BORCIMA ZA SLOBODU I ODBRANU JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE
ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SKUD "AFRIKA"
OBRAĆANJE PREDSEDAVAJUĆEG OEBS-U, MINISTRA DAČIĆA, NA 125. MINISTARSKOM SASTANKU SAVETA EVROPE
GODIŠNJI IZVEŠTAJ RADA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
ISTIČEMO
EU će pomoći Srbiji posle razornih poplava
Arhiva vesti