| |     ћирилица | english  
Naslovna
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Izbori za poslanike Narodne skupštine zakazani 21.06.2020.

Republička izborna komisija je, na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, ranije raspisanih 4. marta 2020. godine. Na sednici je doneta i Odluka o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, ranije raspisanih za 26. april 2020. godine. S tim u vezi, usvojen je novi Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 21. jun 2020. godine. Ukoliko želite da glasate na datim izborima - na glasačkom mestu u ambasadi RS Pretorija - prijavu za glasanje morate podneti ambasadi najkasnije do 28. maja 2020. godine na elektronsku adresu admin @srbembassy.org.za.

Zahtev za glasanje u inostranstvu.

Podnosioci zahteva putem javnog portala MDULS https://upit.birackispisak.gov.rs/  mogu proveriti da li su upisani u jedinstveni  birački spisak (JBS).

Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji a nije upisano u JBS neophodno je da najpre podnesu zahtev za upis u JBS.  Nakon donošenja rešenja nadležnog organa o upisu u JBS, isti se može primiti odnosno procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.


 

Otvoreni granični prelazi od 22.05.2020.

Na osnovu Odluke Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbije i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine, otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i od 22. maja 2020. godine funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, odnosno više nije potrebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se samo pismeno obaveštenje o merama kojih treba da se pridržavaju radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.



Respiratori neophodni zdrastvenom sistemu R. Srbije

Poštovani državljani R. Srbije aktuelna i vrlo nepredvidiva situacija po pitanju pandemije koronavirusa u Srbiji je sve ozbiljnija. Iz dana u dan broj ljudi koji su oboleli raste. U skladu sa sve većim potrebama našeg medicinskog sektora za medicibnskim respiratorima molimo za vašu pomoć. Ovi mehanički ventilatori su trenutno najneophodnija medicinska oprema za spasavanje života. Ukoliko ste u stanju da preko svojih kontakata u inostranstvu obezbedite donaciju ili mogućnost kupovine respiratora za potrebe RS, prema spisku u prilogu, molimo da nam se hitno javite.

 Ambasada RS Pretorija


Verzija za štampu
Važne informacije
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine
Pružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji