| |     ћирилица | english  
Naslovna
Saopštenje u vezi sa virusom Covid 19

Od pojave virusa Covid 19 u svetu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svetu da pomoć i zaštita naših građana u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu.
 

MSP je na sve raspoložive načine (posredstvom DKP, SPC, glasila dijaspore i dr.) distribuirao u inostranstvu Preporuku Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.
 
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, sa kojima nastoji da na najbrži način pronađe rešenja za mnogobrojne probleme koji nastaju usled restriktivnih mera koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.
 

Odlukom prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića formiran je Krizni štab u MSP u cilju pružanja pomoći našim građanima u inostranstvu.

Sva DKP Republike Srbije u ovom trenutku u svetu pružaju konzularnu pomoć našim građanima, uprkos teškim uslovima sa kojim se suočavaju u radu. Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, državljani Republike Srbije, u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Republiku Srbiji. Reč je o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i sl.
Sva DKP ulažu maksimalne napore da se reše problemi naših građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno. Ujedno, Ministarstvo spoljnih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.

Od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, 15. marta 2020. godine, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima (i njihovim DKP) koje je mera zabrane ulaska/tranzita u Republike Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici Republike Srbije.


Verzija za štampu
Važne informacije
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine
Pružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji