| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt:

   AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
   Adresa:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Lokacija Ambasade / Mapa (Google)

   Telefoni: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Faks:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Veb sajt: www.pretoria.mfa.gov.rs

Praznici

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli Radno vreme Konzularnog odeljenja:
  utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00
top

POSEBAN REŽIM RADA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U JAR

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Pretoriji će od 21.07.2020.g. će obnoviti rad i do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve.

Stranke će se primati utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00 časova.

OBAVEŠTAVAMO DA JE ZA SVE KONZULARNE RADNjE OBAVEZNO PRETHODNO ZAKAZATI TERMIN

U zakazanom terminu u konzularno odeljenje će moći da uđe samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Pratnja je izuzetno moguća i dozvoljena maloletnoj deci, licima lišenim poslovne sposobnosti, kao i invalidima koji se ne mogu kretati bez pratnje. Lica koja nemaju zakazan termin, neće biti u mogućnosti da uđu u prostor Ambasade.

Prilikom dolaska u zakazan termin, neophodno je da sva lica nose zaštitnu masku i odgovarajuće rukavice, uz obavezno držanje propisanog odstojanja od 1,5 metara. U suprotnom neće biti primljeni.

Skrećemo pažnju da će prednost prilikom podnošenja zahteva za zamenu pasoša imati lica kojima su pasoši istekli u periodu januar-jun 2020. godine.

Kako biste zakazali termin prijema potrebno je da pošaljete zahtev elektronskim putem na imejl adresu:  info@ srbembassy.org.za i admin@ srbembassy.org.za  sa sledećim podacima:

- Vaše ime i prezime

- Vrsta zahteva (npr. zahtev za putnu ispravu, prijem u državljanstvo, prijavu deteta, dodatnu informaciju, preuzimanje pasoša, overu punomoćja, prijavu braka i dr.)

- U slučaju ovlašćenja, vord dokument koji želite da overite

- Kopiju lične isprave (pasoša RS)

- Kontakt telefon i validan e-mail

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Pretoriji će vas potom obavestiti kada postoji slobodan termin.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, možemo primiti ograničen broj zahteva po principu zakazivanja, kako bi se uspešno primenile mere socijalnog distanciranja i neposredni kontakt smanjio na minimum.

Napomena: Molimo stranke da poštuju zakazane termine. Ukoliko dođe do kašnjenja, stranka će svakako biti primljena i uslužena, ali kada poslednjoj zakazanoj stranci tog dana bude pružena usluga.

Molimo za razumevanje i strpljenje do potpune normalizacije rada.

 


 
Pružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji

Poštovani državljani, prijatelji i gosti Republike Srbije, U želji da maksimalno unapredimo rad i efikasnost Кonzularne službe Ambasade Republike Srbije u Pretoriji, a pre svega da pružimo što kvalitetnije usluge našim državljanima, od 21. maja 2019. Ambasada prelazi na novi sistem rada zakazivanjem sastanaka u Ambasadi za sve vrste konzularnih usluga koje će se održavati utorkom i četvrtkom u tačno zakazano vreme u periodu od 10 do 14 časova.

Zakazivanje se vrši telefonom na brojeve: (012) 460 56 26 / 460 61 03 od ponedeljaka do petka od 9 do 14 časova.

S poštovanjem, Ambasada Republike Srbije Pretorija 
 
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

 Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.

 Ministar je podsetio i da je sadašnji predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini više puta pretio ujedinjenjem samoproglašenog Kosova i Albanije, kao i da mu je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta.

 Kako je ukazao, krajnje je vreme da albanski lideri u Prištini pokažu odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza, ali i iskrenu posvećenost postizanju kompromisnog rešenja i izgradnji međusobnog poverenja.

Opširnije...
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.

Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav  greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.

Objasniti to, ni danas, 22 godine posle agresije, nije moguće, ne postoji, i pored sveg truda, univerzalno opravdanje, nema razloga, nema smisla, a ostala su samo, kao večni greh, imena.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova