| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt:

   AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
   Adresa:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Lokacija Ambasade / Mapa (Google)

   Telefoni: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Faks:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Veb sajt: www.pretoria.mfa.gov.rs

Praznici

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli Radno vreme Konzularnog odeljenja:
  utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00
top

POSEBAN REŽIM RADA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U JAR

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE NEĆE RADITI DO DALJNJEG

 


 
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je objavila početak medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz Federacije BiH o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnim knjigama, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda bi mogli da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka. Oko 400.000 lica srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje  roka za prijavu do godinu dana, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacija BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave na:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Кontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborFPružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji


 
 
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu. 

 "Vaša Svetosti,poštovani člane predsedništva Bosne i Hercegovine gospodine Dodik,uvažena predsednice Republike Srpske gospođo Cvijanović, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade Republike Srbije gospođo Brnabić, Vaše ekselencije, časni oci, dragi prijatelji,

 Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.  godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci.
 

Opširnije...
Srbija donirala antikovid vakcine i Namibiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, danas je prilikom potpisivanja ugovora o donaciji 30.000 antikovid vakcina Namibiji sa šeficom diplomatije te zemlje Netumbo Nandi-Ndaitvom, poručio da naša zemlja namerava da nastavi učvršćivanje političke saradnje sa Namibijom i drugim državama afričkog kontinenta.

 Ta saradnja, prema rečima šefa srpske diplomatije, i u budućnosti će počivati na uvažavanju pozicija Afričke unije o međunarodnim pitanjima, kao i poštovanju nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalne celovitosti i principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

 „To je bio i ostao jedini način za uspostavljanje i očuvanje prijateljskih odnosa među državama i narodima i zato Srbija visoko ceni podršku koju u očuvanju svog jedinstva i integriteta dobija od Namibije“, rekao je Selaković.

Opširnije...
Selaković sa predsednikom i premijerkom Namibije o jačanju bilateralnih odnosa

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom i konstatovao da naše dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Šef srpske diplomatije je tom prilikom istakao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou.

Selaković je izrazio zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakavši da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova