| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt:

   AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
   Adresa:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Lokacija Ambasade / Mapa (Google)

   Telefoni: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Faks:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Veb sajt: www.pretoria.mfa.gov.rs

Praznici

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli Radno vreme Konzularnog odeljenja:
  utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00
VAŽNO OBAVEŠTENJE  

Neophodno je da državljani R. Srbije koji su se u JAR, Bocvani, Namibiji, Mozambiku, Zimbabveu, Esvatiniju, Lesotu, Malaviju i Mauricijusus zatekli turistički ili putem drugog privremenog kratkog boravka, i moraju da se vrate u R. Srbiju, na e-mejl adresu admin@ srbembassy.org.za sa naznakom „PREVOZ DO SRBIJE“ pošalju skenirani pasoš i kontakt telefon.
Napominjemo da se navedeno ne odnosi na državljane R.Srbije sa regulisanim ili stalnim boravkom u inostranstvu za koje važi preporuka Vlade Republike Srbije da se uzdrže od putovanja tj. dolaska u RS.

top

 

 

 

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Ambasada će od 18. marta 2020. godine pružati konzularne usluge samo i isključivo u slučajevima izuzetne hitnosti - smrtni slučajevi, izdavanje pasoša ili putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih razloga ili lečenja (u inostranstvu ili Srbiji), kao i nekog drugog opravdanog razloga poput povreda opasnih po život ili lišavanja slobode (hapšenja).

Samo i isključivo u gore navedenim hitnim slučajevima, potrebno je da se obratite Ambasadi. Ostali slučajevi neće biti razmatrani. 

S tim u vezi, imajući u vidu vanredno stanje u Republici Srbiji i JAR, molimo i da ne dolazite u Ambasadu u Pretoriji do ukidanja vanrednog stanja, samim tim, poboljšanja epidemiološke situacije.

Svi termini za pasoše, overe, državljanski status R. Srbije, potvrde i dr. otkazuju se do daljnjeg. 
Respiratori neophodni zdrastvenom sistemu R. Srbije

Poštovani državljani R. Srbije aktuelna i vrlo nepredvidiva situacija po pitanju pandemije koronavirusa u Srbiji je sve ozbiljnija. Iz dana u dan broj ljudi koji su oboleli raste. U skladu sa sve većim potrebama našeg medicinskog sektora za medicibnskim respiratorima molimo za vašu pomoć. Ovi mehanički ventilatori su trenutno najneophodnija medicinska oprema za spasavanje života. Ukoliko ste u stanju da preko svojih kontakata u inostranstvu obezbedite donaciju ili mogućnost kupovine respiratora za potrebe RS, prema spisku u prilogu, molimo da nam se hitno javite.

 Ambasada RS Pretorija


Saopštenje u vezi sa virusom Covid 19

Preporuka Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.

Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, državljani Republike Srbije, u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Republiku Srbiji. Reč je o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i sl.

Ministarstvo spoljnih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.

Opširnije...
 
 
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 14.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R.  Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R.  Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabrane, odnosno ograniče ulazak i kretanje,

i to iz - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Ove mere se neće primenjivati na:

1)posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R.  Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3)vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;

4)posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;

5)lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6)humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.

Državljanima R. Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-10, odnosno žarista epidemije utvrdjenih u gorenavedenoj tački 4. stav 1 ove Odluke, odredjuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane drzavljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da udju samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).

Odluka je stupila na snagu 14.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

   
 
O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije  i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
 
Privremeno su zatvorena 42 granična prelaza Republike Srbije za drumski, železnički i rečni saobraćaj prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
 
Spisak privremeno zatvorenih graničnih prelaza objavljen je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova
 
Molimo da redovno patite sva obaveštenja DKP, a posebno Vlade Republike Srbije.


 


Razgovor u Fondaciji Nelsona Mandele

Početkom avgusta 2019. godine ambasador RS u JAR G. Vujičić je posetio Fondaciju N. Mandele u Johanesburgu i imao razgovor sa glavnim izvršnim direktorom S. Hatangom o budućoj saradnji Fondacije sa različitim ustanovama i institucijama u Republici Srbiji.

Gospodin S. Hatang je obavestio o mogućnosti da postavka putujuće izložbe N. Mandele bude izložena i u RS i predložio objavljivanje u R. Srbiji neke od knjiga o bivšem južnoafričkom predsedniku i nobelovcu N. Mandeli. Sagovornik na naš predlog takođe istakao spremnost da poseti Beograd, s obzirom da je N. Mandela 2007. godine proglašen za počasnog građanina glavnog grada Srbije.

 


Sastanak sa predsednicom Narodne skupštine JAR

Ambasador RS u JAR G. Vujičić se početkom avgusta 2019. godine sastao sa predsednicom Narodne skupštine Južne Afrike g-djom T. Modisom. Tokom dužeg prijateljskog razgovora dotaknuto je više tema od zajedničkog interesa, a sagovornica je informisala da planira da tokom oktobra 2019. doputuje u Beograd i prisustvuje planiranom skupu Interparlamentarne Unije.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova