| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt:

   AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
   Adresa:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Lokacija Ambasade / Mapa (Google)

   Telefoni: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Faks:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Veb sajt: www.pretoria.mfa.gov.rs

Praznici

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli Radno vreme Konzularnog odeljenja:
  utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00
top

POSEBAN REŽIM RADA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U JAR

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Pretoriji će od 21.07.2020.g. će obnoviti rad i do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve.

Stranke će se primati utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00 časova.

OBAVEŠTAVAMO DA JE ZA SVE KONZULARNE RADNjE OBAVEZNO PRETHODNO ZAKAZATI TERMIN

U zakazanom terminu u konzularno odeljenje će moći da uđe samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Pratnja je izuzetno moguća i dozvoljena maloletnoj deci, licima lišenim poslovne sposobnosti, kao i invalidima koji se ne mogu kretati bez pratnje. Lica koja nemaju zakazan termin, neće biti u mogućnosti da uđu u prostor Ambasade.

Prilikom dolaska u zakazan termin, neophodno je da sva lica nose zaštitnu masku i odgovarajuće rukavice, uz obavezno držanje propisanog odstojanja od 1,5 metara. U suprotnom neće biti primljeni.

Skrećemo pažnju da će prednost prilikom podnošenja zahteva za zamenu pasoša imati lica kojima su pasoši istekli u periodu januar-jun 2020. godine.

Kako biste zakazali termin prijema potrebno je da pošaljete zahtev elektronskim putem na imejl adresu:  info@ srbembassy.org.za i admin@ srbembassy.org.za  sa sledećim podacima:

- Vaše ime i prezime

- Vrsta zahteva (npr. zahtev za putnu ispravu, prijem u državljanstvo, prijavu deteta, dodatnu informaciju, preuzimanje pasoša, overu punomoćja, prijavu braka i dr.)

- U slučaju ovlašćenja, vord dokument koji želite da overite

- Kopiju lične isprave (pasoša RS)

- Kontakt telefon i validan e-mail

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Pretoriji će vas potom obavestiti kada postoji slobodan termin.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, možemo primiti ograničen broj zahteva po principu zakazivanja, kako bi se uspešno primenile mere socijalnog distanciranja i neposredni kontakt smanjio na minimum.

Napomena: Molimo stranke da poštuju zakazane termine. Ukoliko dođe do kašnjenja, stranka će svakako biti primljena i uslužena, ali kada poslednjoj zakazanoj stranci tog dana bude pružena usluga.

Molimo za razumevanje i strpljenje do potpune normalizacije rada.

 


 
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Izbori za poslanike Narodne skupštine zakazani 21.06.2020.

Republička izborna komisija je, na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, ranije raspisanih 4. marta 2020. godine. Na sednici je doneta i Odluka o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, ranije raspisanih za 26. april 2020. godine. S tim u vezi, usvojen je novi Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 21. jun 2020. godine. Ukoliko želite da glasate na datim izborima - na glasačkom mestu u ambasadi RS Pretorija - prijavu za glasanje morate podneti ambasadi najkasnije do 28. maja 2020. godine na elektronsku adresu admin @srbembassy.org.za.

Zahtev za glasanje u inostranstvu.

Podnosioci zahteva putem javnog portala MDULS https://upit.birackispisak.gov.rs/  mogu proveriti da li su upisani u jedinstveni  birački spisak (JBS).

Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji a nije upisano u JBS neophodno je da najpre podnesu zahtev za upis u JBS.  Nakon donošenja rešenja nadležnog organa o upisu u JBS, isti se može primiti odnosno procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.


 

Otvoreni granični prelazi od 22.05.2020.

Na osnovu Odluke Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbije i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine, otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i od 22. maja 2020. godine funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, odnosno više nije potrebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se samo pismeno obaveštenje o merama kojih treba da se pridržavaju radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.Respiratori neophodni zdrastvenom sistemu R. Srbije

Poštovani državljani R. Srbije aktuelna i vrlo nepredvidiva situacija po pitanju pandemije koronavirusa u Srbiji je sve ozbiljnija. Iz dana u dan broj ljudi koji su oboleli raste. U skladu sa sve većim potrebama našeg medicinskog sektora za medicibnskim respiratorima molimo za vašu pomoć. Ovi mehanički ventilatori su trenutno najneophodnija medicinska oprema za spasavanje života. Ukoliko ste u stanju da preko svojih kontakata u inostranstvu obezbedite donaciju ili mogućnost kupovine respiratora za potrebe RS, prema spisku u prilogu, molimo da nam se hitno javite.

 Ambasada RS Pretorija


Saopštenje u vezi sa virusom Covid 19

Preporuka Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.

Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, državljani Republike Srbije, u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Republiku Srbiji. Reč je o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i sl.

Ministarstvo spoljnih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.

Opširnije...
 
 
VAŽNO UPOZORENJE – LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/?script=lat

 


REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo je Odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja možete pronaći klikom ovde i ovde.


KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 14.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R.  Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R.  Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabrane, odnosno ograniče ulazak i kretanje,

i to iz - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Ove mere se neće primenjivati na:

1)posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R.  Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3)vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;

4)posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;

5)lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6)humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.

Državljanima R. Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-10, odnosno žarista epidemije utvrdjenih u gorenavedenoj tački 4. stav 1 ove Odluke, odredjuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane drzavljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da udju samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).

Odluka je stupila na snagu 14.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

   
 
O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije  i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
 
Privremeno su zatvorena 42 granična prelaza Republike Srbije za drumski, železnički i rečni saobraćaj prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
 
Spisak privremeno zatvorenih graničnih prelaza objavljen je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova
 
Molimo da redovno patite sva obaveštenja DKP, a posebno Vlade Republike Srbije.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova