| |     latinica | english  
Насловна
Министар Дачић учествовао у отвореној дебати СБ УН посвећеној одржавању мира и безбедности у свету

Њујорк, 23. фебруар 2015.
Иступање првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на данашњој отвореној дебати Савета безбедности Уједињених нација посвећеној одржавању мира и безбедности у свету под називом: „Осврт на историју, потврда снажне посвећености сврси и принципима Повеље УН".

„Уважени господине председниче,
Министре Ванг Ји,
Поштоване екселенције,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и велико задовољство да учествујем данас на овој веома значајној отвореној дебати коју је Кина, као председавајућа Савету безбедности, иницирала и организовала. Желим да искористим прилику да захвалим Кини и Вашој екселенцији лично на прилици да се, у години када се обележава седамдесет година од усвајања Повеље Уједињених нација, још једном осврнемо и сви заједно поновимо нашу опредељеност и посвећеност поштовању и очувању принципа Повеље.

Циљеви и начела Уједињених нација, како су дефинисани Повељом, данас, 70 година после њеног доношења, нису изгубили на актуелности и важности. Очекивања да се човечанство спасе ужаса рата, да се поштује људско достојанство сваког појединца, да се обезбеди правда на свим нивоима, нису ни мало мања него што су била пре 70 година.

Чврсто смо уверени да остваривање ових циљева кроз јачање међународне сарадње у свим областима, засноване на начелима суверене једнакости држава, одрицању од употребе силе, немешању у унутрашње ствари других држава, поштовању територијалног интегритета, мирном решавању спорова и међусобном поштовању и уважавању различитости, нема алтернативу.

Уважене екселенције,

Користим ову прилику да у име Републике Србије поново истакнем приврженост Повељи УН и Декларацији о начелима међународног права о пријатељским односима и сарадњи између држава. Начела Повеље УН су ius cogens савременог међународног јавног права и њихова пуна реализација је предуслов владавине права.

Република Србија се снажно залаже за јачање улоге УН у одржавању мира и безбедности и за поштовање међународног права. Остваривање основних функција најзначајнијих органа УН може бити ефикасно само ако се врши на добробит и у име свих чланица, а биће делотворно само уколико су те одлуке у хармонији са начелима Повеље УН, посебно начелима територијалног интегритета и немешања у домен суштинске унутрашње надлежности држава.

Република Србија подржава напоре да се сагледају и пронађу могућности и начини унапређења рада свих органа и тела УН, посебно побољшања рада и ефикасности СБ УН на плану очувања међународног мира и безбедности и јединственог реаговања на најсложеније безбедносне изазове и претње.

Даме и господо,

Као што је Генерални секретар Бан Ки-мун више пута истицао, 70. годишњица УН представља историјску шансу за све чланице да допринесу испуњењу онога што нам је заједнички циљ - да учинимо свет бољим, развијенијим
и праведнијим.

Поновио бих да су основни принципи којима се Србија руководи у својој спољној политици: одбрана мултилатералног света кроз поштовање међународног права и владавину права, примат мирног решавања сукоба кроз дијалог, уз постизање већег степена узајамног поштовања и разумевања међу људима.

Тим принципима се руководимо и са наше актуелне позиције председавајућег ОЕБС-у. У том својству бих овом приликом желео да нагласим да је партнерство ОЕБС-а с Уједињеним нацијама од виталног значаја за очување догорочног мира и безбедности на географском простору од Ванкувера до Владивостока. Сарадња с Уједињеним нацијама омогућава ОЕБС-у да се успешно суочава с постојећим и изазовима у настајању. Такав приступ је чврсто утемељен у Платформи заједничке безбедности из 1999. и начелима реафирмисаним у Комеморативној декларацији из Астане из 2010. Са усложњавањем безбедносних изазова мора се прилагођавати и природа сарадње ОЕБС-а с Уједињеним нацијама, те постајати прагматичнија и акционо усмеренија. Посебно је од критичне важности у тешким економским временима снажење синергије и изналажење нових начина заједничког рада којим се валоризују релативне предности сваке организације. Делотоворна, прагматична сарадња која се међусобно потпомаже мандатима и предностима Уједињених нација и ОЕБС-а кључни је циљ проактивног приступа ОЕБС-а.

Поштована господо,

Једини пут до мира и просперитета, у шта смо се уверили на нашем примеру након тешког и изазовног периода током деведесетих година, а скорије и на простору Косова и Метохије, је међусобна сарадња, уважавање и поштовање. Толеранција сваке врсте, нарочито верске, јесте кључ за превазилажење проблема са којима се модеран свет, нажалост, на све суровији начин суочава.

Сматрам да је у основи поштовања међународног права и владавине права пре свега поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке земље, а решење сваке кризе, не војна интервенција, већ само дијалог.

Једна суверена држава не може настати на начин тако што ће поништити постојање и суверенитет друге. Право на сигурност и сва друга права грађана једне земље никада не би требало да буду остварена кроз кршење фундаменталних права других.

Уважене екселенције,

Снажно подржавамо став председавајућег СБ, Кине, да треба континуирано и приоритетно радити на унапређењу мирних начина решавања спорова, наведених у Глави VI Повеље УН. Сматрамо да принудним мерама треба прибегавати само као крајњем средству и само у случајевима када су међународни мир и безбедност реално угрожени или повређени. Дијалог који се управо води под покровитељством Европске уније између Београда и Приштине најбоље показује у пракси нашу решеност и потпуну посвећеност нормализацији односа и изналажењу трајног и одрживог политичког решења за Косово.

Нажалост, број кризних жаришта се повећава, као и број људи којима је потребна помоћ, што би требало да буде позив свима нама да УН учинимо снажнијим и ефикаснијим, пре свега кроз допринос сваке чланице појединачно. Република Србија је поносна на своју лидерску позицију у региону ЈИЕ по учешћу и доприносу мисијама УН, као и на седмо место на европском континенту. Као представник земље која има ангажоване припаднике у осам УН мисија, желим да нагласим да безбедност оних који учествују у креирању и спровођењу глобалног мира, мора да буде један од приоритета.

Поштовани председниче,
Уважене екселенције,

У тренутку када су Уједињене нације настајале, свет се надао превазилажењу рана два светска рата, не слутећи да будућност носи нове изазове и претње. Сећање на оно што је било и искуство стечено током ових седамдесет година, наслеђе су, али и смерница за све нас и подстрек за рад како се историја у свом најмрачнијем облику не би поновила.

Како се не бисмо удаљили од идеала који нас воде све ове године, свако од нас треба да уложи напор у борби за бољи свет од оног који смо наследили. У том смислу, снажно верујемо у будућност УН и историјску улогу и мисију ангажованог мултилатерализма.

Захваљујем се свима на пажњи."
 


Верзија за штампу
Вести
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Драги грађани Републике Србије, срећан нам Дан државности!
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Министар Селаковић упутио телеграм саучешћа поводом смрти министра спољних послова Зимбабвеа
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МСП РС: Плаћање пореза
САОПШТЕЊЕ МСП поводом 10. децембра, Међународног дана људских права
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Књига Жалости
СРБИЈА КАО ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ И РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
Саопштење у вези са вирусом Covid 19
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
ОГРАНИЧАВАЊЕ ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – прекидање радњи у спровођењу избора
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Разговор у Фондацији Нелсона Манделе
Састанак са председницом Народне скупштине ЈАР
Посета Панафричком парламенту
Обележавање месеца Н. Манделе
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
Пружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији
ДАЧИЋ: „ВАЖНО ЈЕ ДА УНАПРЕДИМО КОМУНИКАЦИЈУ И РАЗМЕНУ ПОСЕТА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЛЕСОТА“
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА И 100. ГОДИШЊИЦА ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У ЧАСТ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
ЈОХАНЕСБУРГ: АМБАСАДА СРБИЈЕ ОРГАНИЗОВАЛА СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ НЕЛСОНА МЕНДЕЛE
КРАЉЕВИНА ЛЕСОТО ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА
Министар Дачић у Темишвару на конференцији „Безбедносни изазови на Балкану"
ДАЧИЋ: „ЦИЉЕВИ КОЈЕ ЈЕ КАО ВЕЛИКИ ПРОМОТЕР МИРА ИСТИЦАО НЕЛСОН МЕНДЕЛА И САДА СУ АКТУЕЛНИ“
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Склопљен први брак у Амбасади у Преторији
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години
К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години
Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.
ВИСОК НИВО БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ
СРПСКА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" - ЈОХАНЕСБУРГ
УСПЕШНО ОДРЖАНА ГОДИШЊА ЗАБАВА СКУД "АФРИКА" ПРЕД ОДЛАЗАК НА ОДМОРЕ И ШКОЛСКЕ РАСПУСТЕ
ПОЗИВ НА ОСМУ МЕДИЈСКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕЛСОНА МАНДЕЛЕ
Чадеж: На јесен велики форум са привредницима Подсахарске Африке
СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ СА АФРИЧКИМ ДРЖАВАМА
ГОЈКОВИЋ И НКОДО ДАНГ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ
ГОЈКОВИЋ СЕ ОБРАТИЛА ПАНАФРИЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ И ИМАЛА НИЗ СУСРЕТА СА ПРЕДСЕДНИЦИМА ПАРЛАМЕНАТА
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА СРБА ИЗ РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ
РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ
Министарство културе: конкурси за пројекте Срба у иностранству
ЗАКЉУЧИВАЊЕ БРАКОВА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АМБАСАДИ У ПРЕТОРИЈИ
04/11/2016 - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
ЈОХАНЕСБУРГ: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ
ПРЕТОРИЈА: 20. ГОДИШЊИЦА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
20. ГОДИШЊИЦA ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
ОТВОРЕНО БИРАЧКО МЕСТО У ПРЕТОРИЈИ
ПРИЈАВА СРБА У ДИЈАСПОРИ ЗА ГЛАСАЊЕ ДО 2. АПРИЛА
ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2016
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2016. ГОДИНИ
ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ РАСПИСАО ИЗБОРЕ ЗА 24. АПРИЛ
КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ ПОГИБИЈЕ СЛУЖБЕНИКА АМБАСАДЕ РС У ЛИБИЈИ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРОСЛАВЉЕНА ЦРКВЕНО ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТОГ САВЕ
ПОСЕТА ЈУЖНОАФРИЧКОЈ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ
УСТАНОВЉЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА СА СЕДИШТЕМ У ЈОХАНЕСБУРГУ
У ЈОХАНЕСБУРГУ ПРОСЛАВЉЕНИ БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ
Дијаспора - значајна карика у повезивању српске привреде са иностранством
ПОДРШКА ДАЉЕМ УНАПРЕЂЕЊУ БИЛАТЕРАЛНЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ
СРПСКА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛА ЗАВРШЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
ЈУЖНОАФРИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА ЋЕ ПОДРЖАТИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ СА СРБИЈОМ
Отворен 22. Министарски савет ОЕБС-а
Конкурси за суфинансирање пројеката
ГК УНЕСКА ОДБИЛА ЧЛАСНТВО ТЗВ. КОСОВА
ИЗЈАВА МИНИСТРА ДАЧИЋА
МИНИСТАР ДАЧИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ УНЕСКА
ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА НИКОЛИЋА
САРАДЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ПАНАФРИЧКИМ ПАРЛАМЕНТОМ
СРПСКО КУД ''АФРИКА'' УЧЕСТВОВАЛО У ПРОСЛАВИ ''HERITAGE DAY''
ЗВАНИЧНО ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОЗАМБИКУ
АМБАСАДОР Б. НИКОЛИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ Р. МОЗАМБИК Ф. ЊУСИЈУ
ЧЕСТИТKE ЂОКОВИЋУ ПОВОДОМ ОСВАЈАЊA ОТВОРЕНОГ ПРВЕНСТВА САД
САСТАНАК ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА И МИНИСТРА ДАЧИЋА
ДАЧИЋ: КОСОВО НИЈЕ ПРОШЛО КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ПРИЈАВУ У УНЕСKО
СРБИЈА ПОЗВАНА НА 4. НЕЛСОН МАНДЕЛА МАРАТОН
САСТАНАК АМБАСАДОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПАНАФРИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА
ТУРИСТИЧКА ПОНУДА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ЈУЖНОАФРИЧКОЈ ЈАВНОСТИ
МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕЛСОНА МАНДЕЛЕ
САСТАНАК МИНИСТРА ДАЧИЋА СА ПРЕДСЕДАВАЈУЋОМ КОМИСИЈИ АФРИЧКЕ УНИЈЕ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА
ПОШТА СРБИЈЕ, ПРЕНОС НОВЦА СА ИНОСТРАНСТВОМ
ЗНАЧАЈНО ИСКУСТВО ЛЕКАРА ИЗ ДИЈАСПОРЕ ЗА ЗДРАВСТВО У СРБИЈИ
У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОЧАСНИХ КОНЗУЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАР ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ЗАМЕНИКОМ ПРЕДСЕДНИКА КОМИСИЈЕ АФРИЧКЕ УНИЈЕ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ
ОТВАРАЊЕ КОНЗУЛАТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МАПУТУ
ПОЧАСТ ПАЛИМ БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ И ОДБРАНУ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ
Међународно присуство неопходно и даље на КиМ, поручио министар Дачић након седнице СБ УН
ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА СКУД "АФРИКА"
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ ОЕБС-У, МИНИСТРА ДАЧИЋА, НА 125. МИНИСТАРСКОМ САСТАНКУ САВЕТА ЕВРОПЕ
ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋЕМ ТРГОВИНСКОМ САЈМУ У ЈОХАНЕСБУРГУ (21-23. ЈУН 2015)
ДАЧИЋ: СРБИЈА ЗА ОБНАВЉАЊЕ САРАДЊЕ СА ЗАМБИЈОМ
СРБИЈА СЕ НЕЋЕ ОДРЕЋИ ПРИЈАТЕЉА
ИСТИЧЕМО
ДАЧИЋ: УВЕК ЋЕ ПОСТОЈАТИ НЕКИ НОВИ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ЕУ
УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ИНОСТРАНСТВУ
ОБЕЛЕЖЕНА 16. ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА НАТО БОМБАРДОВАЊА
25. ГОДИШЊИЦА НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ НАМИБИЈЕ
Министар Дачић учествовао у отвореној дебати СБ УН посвећеној одржавању мира и безбедности у свету
15. ФЕБРУАР - ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СВЕЧАНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЈОХАНЕСБУРГУ
МИНИСТАР ДАЧИЋ ЗАХВАЛИО МИНИСТАРКИ НКОАНА-МАШАБАНЕ НА ПРИНЦИПИЈЕЛНОМ СТАВУ ЈАР КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ КОСОВО И МЕТОХИЈА
КОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ - ИЗДАВАЊЕ ЈУЖНОАФРИЧКИХ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ ПРОСЛАВЉЕНИ У ЈОХАНЕСБУРГУ
АМБАСАДОР БОЖИН НИКОЛИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ НАМИБИЈЕ
У Јоханесбургу одржан 3. Српски филмски фестивал
Учешће Амбасаде на Дипломатском сајму у Преторији
План за обнову земље у четири сегмента
Подршка Светске банке у обнови инфраструктуре
ЕУ ће помоћи Србији после разорних поплава
Архива вести