| |     latinica | english  
Насловна
Кампања за заштиту имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине

Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону je објавилa почетак медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из Федерације БиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишним књигама, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа би могли да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка. Око 400.000 лица српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ (у власништву или у поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење  рока за пријаву до годину дана, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду, Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива све припаднике српског народа пореклом из Федерација БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве на:

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF


Верзија за штампу
Важне информације
Кампања за заштиту имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине
Пружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији