| |     latinica | english  
Насловна
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Избори за посланике Народне скупштине заказани 21.06.2020. 

Републичка изборна комисија је, на седници одржаној 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, раније расписаних 4. марта 2020. године. На седници је донета и Одлука о изменама и допунама Упутства за спровођење избора за народне посланике Народнe скупштине, раније расписаних за 26. април 2020. године. С тим у вези, усвојен је нови Роковник за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних за 21. јун 2020. године. Уколико желите да гласате нa датим изборима - на гласачком месту у амбасади РС Преторија - пријаву за гласање морате поднети амбасади најкасније до 28. маја 2020. године на електронску адресу admin @srbembassy.org.za.

Захтев за гласање у иностранству

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/  могу проверити да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесу захтев за упис у ЈБС.  Након доношења решења надлежног органа о упису у ЈБС, исти се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.


Отворени гранични прелази од 22.05.2020. године

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.



Верзија за штампу
Важне информације
Кампања за заштиту имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине
Пружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији